Účet za volby: kolik dostanou politici a strany?

Krajské volby, na rozdíl od těch obecních, mají pro ty, kteří v nich uspěli jednu příjemnou dohru. Tou jsou peníze od státu, který jim na činnost přispívá za každý vybojovaný mandát. Peníze dostanou strany i za svého senátora. A kolik tomu je u stran, které přesvědčily voliče, že mají spolurozhodovat v tomto volebním období v Libereckém kraji?

Není to žádné těžké počítání. Státní příspěvek za mandát získaný v krajských volbách aktuálně činí 237.500 Kč za každý mandát v krajském zastupitelstvu každý rok ve čtyřletém volebním období. Vedle toho existuje ještě státní příspěvek za post senátora a ten činí 855.000 Kč každoročně po dobu vykonávání senátorské funkce, tedy šest let.

Volby v Libereckém kraji měly nízkou volební účast, k urnám přišlo pouhých 35% oprávněných voličů v regionu. Absolutním vítězem krajských voleb jsou Starostové pro Liberecký kraj, kteří získali 32,3% voličských hlasů a budou mít novém zastupitelstvu 18 mandátů. Vítězem jsou i po finanční stránce. Každý rok od státu získají na svou činnost z veřejných prostředků 4 275 000 Kč. Za celé volební období to bude 17 100 000 Kč.

K tomu je třeba připočítat i senátorský post Michaela Canova. Ten si ke svému platu chrastavského starosty může připočíst i plat senátora, který dnes činí 67 500 Kč měsíčně. Vedle toho, ale může senátor čerpat každý rok další stovky tisíc za náhrady. Jen na provoz kanceláře mu stát poskytne 386.000 Kč každý rok, což dělá 2 316 000 Kč za celé období. Ve hře jsou pak další náhrady na cestovné, telefony a další. K tomu navíc obdrží Starostové pro Liberecký kraj příspěvek za senátorský mandát. Ten bude 855.000 Kč každý rok, za celých šest let tedy 5 130 000. 

Starostové pro Liberecký kraj tedy od státu získají celkem 22 230 000 Kč, do čehož se nepočítají ani platy hejtmana, radních, senátora, ani příspěvky na senátorskou kancelář a další výdaje.

Druhým v pořadí v krajských volbách je hnutí ANO, kterému dalo důvěru 17% voličů a má v novém zastupitelstvu kraje 9 mandátů. To mu zajistí roční státní příspěvek ve výši 2 137 000 Kč. Za čtyřleté volební období bude stát hnutí Andreje Babiše v Libereckém kraji veřejnou kasu 8 550 000 Kč.

Dalšími stranami, které se dostaly do krajského zastupitelstva jsou KSČM (8,1%), ČSSD (8%), ODS (7,9%) a Změna pro Liberecký kraj (7,1%). Všechny čtyři strany, kde ODS a ČSSD jdou se Starosty a ANO do krajské vlády a KSČM a Změna zůstávají v opozici, mají v zastupitelstvu Libereckého kraje 4 mandáty. Každá ze stran tak dostane od státu roční příspěvek 950 000 Kč a za celé volební období vyjde stát na 3 800 000 Kč.

Stranou s nejnižším počtem mandátů je koalice SPD-SPO, která získala 5,2 % voličských hlasů a v zastupitelstvu obsadí dvě opoziční křesla. To ji zajistí 475 000 Kč státního příspěvku ročně a za čtyřleté volební období ji stát vyplatí 1 900 000 Kč.

 

Subscribe
Upozornit na
91 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody