Registr smluv rozdělil Starosty. Senátor Canov chce jeho zrušení

Registr smluv byl a je hlavním tahákem lídra Starostů Jana Farského. Nyní mu ale vyrostl oponent uvnitř vlastních řad. Senátor za Liberec Michael Canov připojil svůj podpis k stížnosti požadujíc jeho zrušení. Tu sepsal právník najatý Budvarem.

Senátor za Liberec a starosta Chrastavy připojil svůj podpis k devětadvaceti kolegům z Horní komory Poslanecké sněmovny ČR, kteří požadují zrušení zákona o registru smluv. Ten byl, byť se značnými úpravami, prohlasován ve sněmovně na návrh poslance Jana Farského. Ten je, stejně jako senátor Canov, místopředsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Registr smluv fungují od loňského léta a ukládá všem veřejným institucím (státu, krajům, obcím, ale i organizacím, které vlastní) povinné zveřejňování smluv. Kritici zákona, nově tedy skupina třiceti senátorů včetně Michaela Canova, mluví o znevýhodňování veřejných institucí zejména v tržním prostředí.

Zastánci v čele s Farským oponují, že stejně jsou všechny zveřejňované smlouvy občanu ze zákona dostupné a registr smluv z něj přestává dělat prosebníka. Navíc podle Farského za celých pět let, co se v parlamentu i jinde zákon prosadit, nikdy mu nikdo nedokázal uvést jediný příklad, kdy by zveřejněná smlouva některou z výše uvedených institucí poškodila.

Michael Canov před volbami kolegu a spolustraníka Farského podporoval, dokonce pro náš web uvedl podporu registru jako jednu z jím vzpomínaných hlavních zásluh, když rekapituloval svůj první senátorský rok. Dnes vidí situaci poněkud jinak.  Vadí mu, že má ze zákona výjimku například Poslanecká  sněmovna.

V průběhu schvalovacího procesu novely zákona o registru smluv došlo k bezprecedentnímu pošlapání Ústavy Poslaneckou sněmovnou, která se v rozporu s Ústavou vůbec nezabývala pozměňovacím návrhem Senátu, čímž jednoznačně porušila čl. 47 odst. 2 Ústavy. Poslanecká sněmovna totiž nechtěla schválit část pozměňovacího návrhu Senátu, kterou jsem osobně předložil a která spočívala v odstranění výjimky v povinnosti zveřejňování smluv pro samotnou Poslaneckou sněmovnu (a též pro  Senát, Ústavní soud, Kancelář prezidenta republiky a další ústavní instituce) ani nechtěla, aby platila její původní verze novely.“, uvedl senátor Canov na dotaz našeho webu.

Na otázku, zda necítí, že by se mohla skrze stížnost senátorů „vylít s vaničkou i dítě“, odpověděl: „Ne necítím. Ústavní stížnost nemá odkladný účinek a slouží jen k tomu, aby Ústavní soud mohl příslušný zákon prozkoumat. Pokud dospěje k nálezu, že předmětný zákon není v rozporu s Ústavou, bude to dobře, u zákona bude existovat jistota jeho ústavnosti. Pokud ale dospěje Ústavní soud k nálezu, že část či celý zákon je protiústavní, pak bude v pořádku zrušení neústavní části či celého zákona.“ Celá odpověď senátora Canova pro náš web je k přečtení zde.

Jan Farský byl na odpověď skoupější a bylo znát, že je mu dotaz na rozdílné postoje uvnitř Starostů na registr smluv nepříjemný. Odvolal se na své předchozí vyjádření, kde uvedl, že argumentace senáítrů nepřináší nic nového a ž jde o proklamace, které byly v minulých letech vyvráceny.

Jak informoval Český rozhlas, stížnost senátorů k Ústavnímu soudu sepsal zdarma právník Budvaru, který dlouhodobě proti registru smluv protestuje. Podle Farského Budvar tím, jak se úzkostlivě snaží tajit smlouvy, vyvolává jen pochybnosti nad svým hospodařením a celé to působí podezřele.

Starostové pro Liberecký kraj nestojí proti názorům Jana Farského poprvé. Již v minulosti například liberecký zastupitel a jejich někdejší kandidát na primátora Michal Hron odmítal občanům poskytnout informace z městské společnosti (Liberecká IS), v jejíž orgánech jako placený zástupce zasedal. Dotyční se ale nevzdali a své právo na informace o městské společnosti si vymohli u soudu, který jasně rozhodl, že na ně právo mají. Náklady na soudní řízení poté muselo platit město z prostředků daňových poplatníků.

 

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody