Zemřel historik Rudolf Anděl

V úterý 2. ledna ve věku třiadevadesáti let zemřel historik a vysokoškolský pedagog Rudolf Anděl. Docent Anděl byl významnou postavou české historiografie a svoji profesní a badatelskou činnost zaměřil zejména na dějiny našeho regionu či problematiku husitství. Za svou celoživotní práci se stal, mimo jiné,  čestným občanem Liberce.

Rudolf Anděl se narodil roku 1924 v Šumburku nad Desnou v Jizerských horách. Vystudoval reálné gymnázium v Turnově, Filosofickou fakultu UK v Praze – obor dějepis, zeměpis, kde získal v roce 1969 doktorát filosofie.

Jako vysokoškolský učitel působil v Ústí nad Labem, ale jen do roku 1972. Normalizační režim mu poté jeho působení na vysokých školách zakázal a docent Anděl nadále působil jako středoškolský profesor, například na Střední ekonomické škole v Liberci. Od devadesátých let opět působil jako vysokoškolský pedagog, a to na zdejší Technické univerzitě.

Jako historik se profesně zabýval historií našeho regionu, konkrétně například Frýdlantska, kastelologií nebo dějinami husitského hnutí. V roce 2014 byl při příležitosti svých devadesátých narozenin jmenován čestným občanem města Liberec, ale za svůj život získal i řadu dalších ocenění.

Pohřeb se koná ve středu 10. ledna ve 13 hodin ve velké síni libereckého krematoria. 

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody