Bývalý radní Roman Šotola bude souzen za podvody

Někdejší člen libereckého zastupitelstva i rady města, předseda představenstva dopravního podniku Roman Šotola je obžalován pro podvod. Podle žalobkyně Šotola vylákal z lidí stovky tisíc, lhal, že je schopen je splatit a nikdy nic nevrátil. Hrozí mu za to pět let vězení. Šotola ovšem dluží i jinde částky jdoucí do milionů. K soudu se dnes nedostavil a jednání muselo být odročeno.

Jednání u jabloneckého soudu dnes ráno nakonec ani nezačalo. Soudkyně se omluvila přítomným svědkům i jejich právním zástupcům i novinářům za skutečnost, že se Roman Šotola k soudu ani nedostavil a ona je nemohla předem informovat. Dal totiž soudu vědět až večer před začátkem líčení, že je údajně nemocný a připoutaný na lůžko. 

„Obžalovaný se omluvil ze zdravotních důvodů. Předložil i lékařskou zprávu, kde lékař uvádí, že 24. ledna onemocněl a má nutný klidový režim na lůžku. Zpráva byla poslána ve středu v 17.56 hodin na okresní soud do datové schránky, takže jsme už nemohli dělat nic jiného, než nechat lidi přijít a říci jim tu informaci osobně,“ uvedla soudkyně Jaroslava Opatrná.

Státní zástupkyně klade Šotolovi za vinu, že ze dvou lidí vylákal částku 370 tisíc korun, při čemž lhal, že je schopen ji splatit, o což se ani v jednom z případů nepokoušel. Za trestný čin podvodu mu tak hrozí pět let vězení. Roman Šotola ale, dle ověřených informací, dluží částky daleko větší, v součtu se blížící jednomu a půl milionu korun. Jsou po něm vymáhány v občansko – právních sporech, z nichž některé již prohrál a dnes má na krku řadu exekucí.

Jednačtyřicetiletý Roman Šotola byl dlouhé roky činný v liberecké i krajské politice jakožto člen ČSSD. Ze strany ale musel odejít v roce 2014. Pokusil s nově založeným hnutím Liberec ještě žije, které ale u voličů zcela propadlo. Šotola působil jako šéf jedné z městských organizací ČSSD, byl asistentem krajského radního Karla Dolejšího a později i zastupitelem a radním města Liberce.

Roman Šotola za vlád ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj byl předsedou představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, kde je podepsán pod řadou kontroverzních rozhodnutí, které například dle později zpracovaného auditu jasně nahrávají společnosti BusLine, která pro město zhruba ze 40% zajišťuje autobusovou dopravu. 

Soud se Šotolou bude, dle soudkyně probíhat ihned, kdy mu skončí lékařem předepsaná rekonvalescence.

Foto: www.facebook.com/roman.sotola

Subscribe
Upozornit na
93 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody