Soud s bývalým radním byl odročen, nedostavil se klíčový svědek

Dnešní jednání soudu, ve kterém je bývalý krajský radní Zdeněk Bursa (ČSSD) obžalován pro korupci, se muselo odročit. Nedostavil se klíčový svědek, jeho někdejší stranický kolega Roman Šotola, který disponoval nahrávkou, která měla Bursu usvědčit. Šotola se omluvil pro údajné psychické problémy.

Soud se Zdeňkem Bursou, který v letech 2008 až 2012 zastával post krajského radního pro ekonomiku, soudkyně musela odročit. K soudu se nedostavil Roman Šotola, který na poslední chvíli zaslal soudu omluvu, kde uvádí, že trpí vážnými psychickými problémy, jelikož někdo údajně vyhrožuje jeho synovi zabitím.

Se stejnou omluvou přišel Šotola již předminulý týden, kdy měl pro změnu on sám stát na lavici obžalovaných pro podvody. Jak se ukázalo, v rozporu se svým deklarovaným vážným psychickým stavem se ale běžně pohybuje po veřejnosti a navštěvuje i v noci liberecké bary.

Jeho nepřítomnost nicméně soud s Bursou paralyzovala. Bývalého krajského radního Zdeňka Bursu má usvědčovat nahrávka, kterou dlouhou dobu disponoval právě Šotola a který o ní hovořil a prezentoval ji před více lidmi. Je možná i tím, který nahrávku policii poskytl v rámci vyřizování si sporů s bývalými spolustraníky.

Zdeněk Bursa (na fotografii vlevo), bývalý krajský radní pro ekonomiku v letech 2008-2010, je dalším z krajských politiků, který čelí obvinění z korupce. Případ se týká veřejné zakázky pod dlouhým jménem Dodavatel technicko-technologických inovací tepelného hospodářství u vybraných příspěvkových organizací v majetku Libereckého kraje – II. etapa. Tu vyhrála firma, která patří dalšímu členovi liberecké ČSSD Petru Lajkepovi.

Zakázka měla zlepšit a optimalizovat vytápění v krajských zařízeních, jako jsou školy, muzea či domovy důchodců. Celkově vyšla na 19,5 milionů korun a podle žaloby měl radní Zdeněk Bursa chtít 5 % z vysoutěžené částky, což odpovídá necelému milionu korun. Vyplacením peněz měl Bursa, dle státního zástupce, podmiňovat další zakázky pro firmu svého spolustraníka. Firma ale odmítá, že by cokoliv politikovi vyplatila. Bursovi hrozí 5 až 12 let žaláře.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody