Hejtman a primátor diskutovali s občany v Doubí. O jejich osudu už ale dávno rozhodli

Absurdní divadlo připomíná snaha primátora Liberce Tibora Batthyányho (zvolen za ANO) a hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) o „diskusi“ s obyvateli těžce zkoušené čtvrti, libereckého Doubí. Po kritice přístupu kraje i města a petici, kterou podepsalo 800 lidí, přijeli politici debatovat o silnici přes tuto čtvrť, o které ale již dávno rozhodli.

Dvanáctého června mezi obyvatele Doubí přijeli diskutovat primátor Tibor Batthyány, hejtman Martin Půta, jeho náměstek Marek Pieter i zpracovatel územního plánu Jiří Plašil. Byla to ale debata expost, dost možná zorganizovaná jako reakce na protesty lidí, kterých se na novou komunikaci přes jejich čtvrť nikdo neptal.  Ani na zdejší debatě nenašli přítomní politici pro své ne příliš transparentní kroky pochopení.

Liberecký kraj o záměru je informoval místní tak, že záměr potichu vyvěsil na pár dní přes Vánoce na úřední desce, svévolně a podle některých doubských možná v rozporu s předpisy povinnost studie vlivu na životní prostředí EIA a neobtěžoval se občanům zaručit jakékoliv kompenzační projekty, které by jim další zatížení jejich čtvrti mohly ulehčit.

Na úrovni města byla zase v dubnu schválena změna územního plánu, která komunikaci vycházející vstříc investorům, ale ne obyvatelům libereckého Doubí, umožňuje. Ač proti ní byli zástupci Změny pro Liberec, podpořili ji svorně zastupitelé za ANO, ODS, Starosty pro Liberecký kraj i s přeběhlíkem ze Změny Ivanem Langrem, který za Starosty kandiduje ve volbách.

Pokud si politici mysleli, že doubské, v jejichž případě rozhodli „o nich bez nich“ uchlácholí, nepěkně se spletli. Sklidili drtivou kritiku a primátor Tibor Batthyány, který se snažil prezentovat park, který má náhradou vzniknout a který si místní vydřeli připomínkami, z diskuse raději utekl.

Ani hejtman Martin Půta a jeho náměstek Marek Pieter, kteří se stavěli do role, jak jen řeší špatná rozhodnutí po svých předchůdcích, příliš neuspěli. Jak ale sdělila jedna z organizátorek protestů a iniciátorka petice Dagmar Vízková, město i kraj se dlouhodobě zajímá jen o to, co trápí investory, ale život samotných obyvatel Doubí je jim naprosto ukradený.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
59 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody