Volby v Liberci ovládli Starostové

Souboj mezi Babišem a Půtou. I tak by se dal charakterizovat průběh voleb v Liberci, kde přišlo k volbám pouhých 40% voličů. Nakonec jasně zvítězili do této doby opoziční Starostové pro Liberecký kraj, druhé bylo hnutí ANO. Volby znamenaly výraznou porážku pro Změnu pro Liberec. Naopak ODS se pravděpodobně vrátí do vedení radnice.

K volbám v Liberci opět přišel malý počet voličů, což je varovný trend polistopadového vývoje i v celé zemi. Pod Ještědem k urnám dorazilo pouze necelých 41 % občanů. Očekáváný trojboj se nekonal. Vítězem se stali dosud opoziční Starostové pro Liberecký kraj, kteří získali 32%, téměř s jistotou budou mít primátora, kterým se stane Jaroslav Zámečník a v 39ti členném zastupitelstvu budou mít 16 mandátů.

Tak Starostové v kampani sázeli na mimo libereckou tvář Martina Půty, podobná strategie zabrala i u hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Hnutí ANO, které se v Liberci dalo dohromady až čistě před volbami pod lídrem Jiřím Němečkem, získalo něco málo přes 21%, obsadilo stříbrnou pozici a v zastupitelstvu zasedne jeho 11 představitelů.

Bronzovou příčkou, která ovšem znamená výraznou porážku, obsadila Změna pro Liberec, která dosáhla na pouhých 13%, což je o polovinu méně než získala v posledních volbách. Bude mít tak 6 zastupitelů.

Naopak o něco málo úspěšnější byla kdysi dominantní liberecká ODS, která skončila čtvrtá. Měla sice jen o tři procenta více než minule, tedy získala letos 8% voličských hlasů, ale v přepočtu na mandáty to znamená, že bude mít 4 zastupitele místo dosavadních dvou.

Jako poslední, kdo se v Liberci do zastupitelstva dostal, je hnutí LOL!, které se odštěpilo od Změny. Těsně pokořilo volební hranici 5ti procent a bude mít dva zastupitele.

Pod hranicí 5ti procent zůstali strany extrémistů z SPD Tomia Okamury a Unie pro sport a zdraví, které měly přes 4 %. Přes 3% získala, i přes nákladnou kampaň, strana dosluhujícího primátora Tibora Batthyányho, který tak pravděpodobně v politice na dobro končí a KSČM, která v Liberci rezignovala na kampaň. 2 % získala ČSSD, a 1,5 % předvolební uskupení bývalých politiků Liberec plus.

V Liberci se rýsuje pravděpodobná koalice Starostů, hnutí ANO a ODS.

Podrobné výsledky voleb se jmény zvolených zastupitelů najdete ZDE

Subscribe
Upozornit na
88 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody