Další tresty pro česko-vietnamský gang, kde figurují lidé z Půtovy korupční kauzy

U libereckého soudu padly tento týden další tresty nad česko-vietnamskou skupinou, která ve velkém obchodovala s drogami. Jeden z odsouzených figuruje v korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací při rekonstrukci kapucínského konventu Máří Magdalény, ve které je obžalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Liberecký soud opět řešil případ, kdy skupina českých a vietnamských podnikatelů provozovala ve Vratislavicích nad Nisou, v bývalé textilní továrně, obrovskou pěstírnu marihuany, kde rostlo na dva tisíce rostlin, z nichž se získává oblíbená nelegální droga. Muži si tímto konáním měli přijít zhruba na 35-40 milionů korun a své produkty vyváželi i do zahraničí, například do Skandinávie.

Tento týden soud potvrdil dvouletý trest se zkušební tříletou dobou pro Davida Mrázka, který gangu prostory ve Vratislavicích poskytoval. Muž podle soudu pronajímal gangu prostory pro pěstování konopí, a přestože věděl, k jakému účelu je používají, nenahlásil věc policii a nepřekazil to. Státní zástupce žádal vyšší trest a na místě se proti rozhodnutí odvolal. Obhájce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Soud již v minulosti potrestal v tomto případě ostatní podnikatele přísnými tresty. Po třinácti letech žaláře dostali čtyřiapadesátiletý Jiří Limburský a jednačtyřicetiletý Vietnamec Quang Nguyen Anh. Další dva viníci, kteří podle soudu byli mezi hlavními organizátory, obdrželi trest ve výši deseti lety. Zbylí dva členové gangu byli potrestáni odnětím svobody na dva roky.

Součástí drogového gangu byl i Josef Šlechta, jeden z odsouzených, který přistoupil na spolupráci s policií. I proto u soudu nakonec dostal jen podmíněný trest.

Šlechta rovněž figuruje v kauze kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kde nyní stojí před soudem 13 osob kvůli trestným činům souvisejícím se zneužíváním evropských dotací na obskurní projekt Centrum geotermální energie pro občany, který se měl za cca 60 milionů z veřejných prostředků realizovat v někdejším kapucínském konventu v liberecké Jungmannově ulici.

Josef Šlechta figuroval jako předseda dozorčí rady narychlo vzniklé obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany. Spolu s Jiřím Zeronikem se pokoušeli podplatit i asistenta bývalého poslance Michala Babáka Šimona Stejkozu.

Obvodní soud pro Prahu 1 je pravomocně odsoudil a uložil jim peněžité tresty ve výši 100 tisíc korun. Zeronik a Šlechta nabídli prostřednictvím svého známého 15 milionů korun za to, aby jim pomohl zařídit dotaci čtvrt miliardy pro soukromou vysokou školu, kterou hodlali vybudovat v Liberci.

Po jejich pravomocném odsouzení došlo k výměně orgánů o.p.s Geotermální energie pro občany a její zainteresovaní zástupci  i zástupci firmy Metrostav, která rekonstrukci prováděla, se snažili tlačit na vyplacení peněz na původní projekt Centra geotermální energie pro občany. Metrostav přitom celou akci zaplatil dopředu, což je nestandardní. O to více tlačil na vyplacení peněz za projekt, který je podle policie předražený a počítá se v něm s penězi na úplatky .

Metrostavu a dalším lobbistům v tom pomáhal i hejtman libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který na utajených schůzkách na benzínových pumpách i jiných místech připravoval s lobbisty scénáře pro hodnotitele z ROP Severovýchod, jimž zároveň sám předsedal a informoval je o průběhu jednání Regionální rady ROP Severovýchod.

Hejtman Půta tak jednal zejména kvůli problémům, které celému projektu způsobili svým korupčním jednáním právě Zeronik se Šlechtou, který figuruje i v drogové kauze z libereckých Vratislavic. Ač je pravděpodobné, že o drogových deliktech Josefa Šlechty hejtman Půta nevěděl, právě kvůli Šlechtově (a Zeronikově) další trestné činnost se v celém případu angažoval, aby celý projekt, ve kterém měl Metrostav investovány desítky milionů, neskončil.

Tato činnost hejtmanovi přinesla obvinění z přijímání úplatku a zneužití pravomocí. Hejtman se několikrát odvolal, přes oficiální vyjádření se snažil proces zdržovat a povedlo se mu posunout jeho začátek do termínu po loňských komunálních volbách.

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody