Nekonečný seriál: další pokuty za zpackané mistrovství svět v lyžování

Liberec, respektive jeho občané, budou znovu platit za akci, kterou před deseti lety pod Ještědem uspořádala místní garnitura, tedy pro Mistrovství světa v lyžování. Tentokrát jde „jen“ o 614 000 korun a radní se (opět) dušují, že je to naposledy.  Peníze po vinících ale vymáhat zřejmě nebude a zaplatí je tak občané města.

Důvodem aktuální pokuty je skutečnost, že za ještě za primátorování Jiřího Kittnera (ODS) zřídilo město zástavní právo při vydávání dluhopisu. Jedná se například o komunikaci v Horním Hanychově za 15 milionů korun či přístupovou cestu ke skokanským můstkům na Ještědu za 14 milionů korun. Jenomže takové zástavní právo je v rozporu s dotačními podmínkami.

Jak uvedla ČTK, původně vyměřená sankce byla šest milionů korun, městu se ale podařilo vyjednat snížení na desetinu a chce v tom pokračovat. „Budeme žádat o prominutí, pokusíme se využít každé možnosti,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Podle náměstka pro rozvoj Jiřího Němečka (ANO) by to měla být poslední pokuta. To ovšem politici v minulosti tvrdili vícekrát.

Nepovedené mistrovství světa doprovázené korupčními skandály již Liberec a jeho občany stálo na pokutách téměř 18 milionů korun. Současná vládní garnitura města ze Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS ale odmítá pokuty vymáhat po lidech, kteří je dohledatelně zavinili.

Nové vedení města to ohlásilo již letos v lednu, kdy muselo zaplatit další pokutu ve výši 3,2 milionu korun. V souvislosti se zastavováním městského majetku kvůli dluhům, které Liberci vznikly za vlád ODS, již město muselo platit částku téměř 4 miliony korun kvůli budově Uranu, kterou v rozporu s podmínkami dal do zástavy rovněž bývalý primátor Jiří Kittner.

 Ani zde Liberec nechce po bývalém primátorovi vymáhat peníze, byť například s jeho nástupcem Janem Korytářem se město pod Starosty pro Liberecký kraj soudilo o 100 tisíc korun, když odmítl Syneru podepsat zakázku na kontroverzní přestavbu Soukenného náměstí.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Původně ovšem nemělo stát státní kasu nic.  

Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 113 milionů korun bez penále.

Mistrovství mělo i soudní dohry. K soudu se dostali například i zástupci známé liberecké firmy Investing CZ, která často spolupracuje s ještě (díky svému napojení na zdejší politiky) známější firmou Syner a pro veřejný sektor dozoruje zakázky. Ve dvou případech byli lidé z Investing CZ obžalováni, že účelově špatně nakládali s veřejnými prostředky, například, aby tak byl obohacen dodavatel, firma Syner. V jednom případě soud zatím obžalované viny zprostil, ačkoliv uznal, že se na stavbě podvádělo a fakturovaly se fiktivní částky.

Mezi největší propagátory zadluženého mistrovství patřila liberecká ODS, přičemž někteří její politici na něm buď přímo vydělali, jako například bývalý poslanec a náměstek libereckého primátora Tomáš Hasil nebo zakázky získaly firmy, se kterými je tato strana ponejvíce spojována, jako například stavební společnost Syner. Členem liberecké ODS byl v té době i současný primátor za Starosty Jaroslav Zámečník.

 

 

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody