Stovky lidí řekly NE rozšiřování dolu Turów

Čtyři stovky lidí se sešli na Trojmezí u Hrádku nad Nisou, aby vyjádřili svůj protest s rozšiřováním těžby dolu Turów i neřešením klimatické krize. Akci pořádaly spolky Limity jsme my, místní sdružení Chráníme vodu, polská organizace EO-UNIA  a strana Zelených.

Na protestu se sešli demonstranti ze třech zemí, České republiky, Polska a Německa. Spojoval je odpor proti plánovanému rozšíření hnědouhelného dolu Turów na zdejší hranici mezi Čechy a Polskem.

Polská skupina PGE, které důl patří, usiluje o prodloužení termínu těžby až do roku 2044. Zatím má povoleno těžit pouze do roku 2020, ale již dnes celkem bez ostychu rozšiřuje těžbu způsobem, na který doplácí obce na polské, ale zejména i české straně.

Největším problémem je úbytek vody v mikroregionu. Již dnes mají lidé na Hrádecku a Frýdlantsku obrovské problémy s vysycháním studní, které způsobuje těžba uhlí v Turówě. Kvůli problémům s těžbou má být vyhlášena mezinárodní studie EIA, která posuzuje vliv záměrů na životní prostředí. Jednotlivci, organizace, samospráva i státní správa budou mít 30 dnů na vznesení námitek a připomínek.

Na akci vystoupilo i několik řečníků. Většinou šlo o lidi ze zmíněných spolků, kteří varovali nejen před dolem Turów, ale i klimatickou změnou obecně, kde má spalování fosilních paliv svůj zásadní díl viny. Oproti původnímu plánu na akci vystoupil i hejtman Martin Půta, který sdělil, že i Liberecký kraj se chce připojit k připomínkování mezinárodní studie EIA.

Ostatní řečníci varovali i před krajem a některými místními politiky prosazované řešení úbytku vody, kterým má být převaděč vody z Jizerských hor, což podle nich nebude řešit problém systémově, ale jedná má se podle nich jednat jen o vytvoření obří stavební zakázky v řádu několika miliard korun. Hejtman Půta i starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka, kteří jinak patří mezi zastánce převaděče, se k problematice tentokrát nevyjádřili.

V závěru akce utvořilo několik stovek lidí spojený kruh, který protínal území všech tří států. Symbolicky tak vyjádřili jednotnou touhu po lepším zacházení s přírodou a klimatem.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody