Obhájci Metrostavu chtějí zpochybnit policejní odposlechy

Právní zástupci žalovaných v korupční kauze kolem kostela sv. Máří Magdalény sáhli k očekávanému kroku. Označili za nezákonné odposlechy, které u soudu slouží jako důkaz proti Metrostavu a ostatním obžalovaným. Celá kauza se týká údajného rozkrádání evropských dotací v Liberci a obžalován je i hejtman Martin Půta.

Po dvou měsících dnes opět u krajského soudu v Liberci pokračovalo projednávání případu zneužívání evropských dotací, kde je obžalováno 13 fyzických osob a 4 právnické, včetně největší české stavební společnosti, Metrostav.

Právě právníci Metrostavu dnes napadli použití odposlechů, které mají u soudu zaznít tento týden a žádají, aby byly vyjmuty ze spisu jako důkazní materiál. „Domníváme se, že byly pořízeny v souvislosti s vyšetřováním jiné trestné činnosti a že některé z nich byly ze strany orgánů činných v trestním řízení použity návodně.“, uvedli dnes u soudu zástupci Metrostavu a požadovali, aby ve věci byli vyslechnuti i soudci, kteří zmíněné odposlechy povolili.

Advokáti Metrostavu tak učinili očekávaný krok, který je běžný i u ostatních korupčních kauz. K jejich stanovisku se připojili právní zástupci dalších obžalovaných – například advokát Petra Jirkůva ze společnosti Developer CZ nebo advokáti Jana Petráně a Petra Stuchlíka z liberecké divize Metrostavu, kteří jsou žalováni i jako fyzické osoby.

Státní zástupce Radim Kadlček uvedl, že ke zpochybnění odposlechů nevidí důvod a soudce Petr Neumann k věci sdělil, že ani on nevidí důvod k tomu, aby odposlechy nebyly uznány jako důkazy.

Odpoledne vystoupila jako svědkyně bývalá náměstkyně hejtmana z let 2012-2015 Ivana Hujerová, která byla zvolena za Změnu pro Liberecký kraj, ale následně přešla na stranu Martina Půty a jeho Starostů. Hujerová si u soudu nemohla často vzpomenout na okolnosti schvalování projektu rekonstrukce sv. Máří Magdalény z roku 2013, kdy byla zároveň členkou ROP Severovýchod a o dotačních projektech spolurozhodovala.

Po otázkách advokáta hejtmana Martina Půty uvedla, že si nepamatuje, že by ji někdo v celém případě ovlivňoval. To okomentoval na sociálních sítích i profil hejtmana Půty. „Paní Hujerová, bývalá členka Regionální rady, potvrdila stejně jako v březnu hejtman Netolický, že jejich rozhodování o projektech nikdo neovlivňoval. Někteří advokáti obžalovaných dnes také zpochybnili legálnost odposlechů. Pokud jde o mě, ať odposlechy u soudu klidně zazní, nemám co skrývat, navíc řada odposlechů už stejně byla použita v rámci 4,5 roky trvající mediální kampaně.“, uvedl facebookový profil Martina Půty.

Pro úplnost je potřeba dodat, že to byl právě hejtman Martin Půta, který mezi vybrané novináře pustil v roce 2014 svoje sdělení obvinění, které ale uniklo i k ostatním a náš web zde zveřejnil odposlechy celé, které již pro něj samotného nejsou tak příznivé jako vybrané pasáže.

Celá kauza se týká případ dvou stavebních projektů, které v Liberci měly být podpořeny desítkami milionů korun z fondů Evropské unie. Jedná se o renovaci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci a Oddychovou zónu na Perštýně. Oba projekty měly stát téměř 100 milionů korun a měly být vyplaceny přes ROP Severovýchod.

Policie a státní zástupce se domnívá, že stavba kostela byla uměle prodražována o zhruba 20 milionů, čehož přibližně polovina měla jít mezi úředníky a politiky. Samotný hejtman označuje celý proces za kampaň a účelovou dehonestaci jeho osoby.  Jako první se kauzou podivného projektu „Centra geotermální energie pro občany“ začal zabývat náš web, a to již před deseti lety.

Subscribe
Upozornit na
27 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody