V Liberci pokračuje soud ohledně tunelování městského majetku, s novou soudkyní

U krajského soudu v Liberci pokračuje soudní jednání ohledně údajného tunelování městského majetku ze strany bývalých politiků ODS. Vše začíná znova, protože případ byl soudci Petru Neumannovi odejmut, jelikož dle názoru nadřízené instance nepokrytě nadržoval obžalovaným.

V Liberci se stala věc v justici ne příliš obvyklá. Významný korupční skandál, který se týká bývalých špiček města Liberce z místní ODS a ve kterém jde o miliony korun, které si v rámci nevýhodných směn měly přihrát k sobě a ke svým známým skrze městskou akciovku Sportovní areál Ještěd (SAJ), má novou soudkyni.

Tou se stala Eva Drahotová. Ta nahradila soudce Petra Neumanna, o tom jsme informovali již v dubnu, kdy Liberci začalo soudní jednání s bývalým náměstkem primátora Jiřího Kittnera Pavlem Krenkem a jeho asistentem a zastupitelem Jiřím Zeronikem (všichni ODS). Jsou obžalováni, že skrze své působení v městské akciovce Sportovní areál Ještěd způsobili městu Liberec škodu nejméně 13 milionů korun.

Není to první soud, který se týká korupce libereckých politiků, kterému soudkyně Drahotová předsedá. Soudila například i bývalého krajského náměstka Zdeňka Bursu (ČSSD). Ten byl souzen za to, že si měl říci o úplatek při veřejné zakázce na vytápění krajských zařízení. Svědčila proti němu nahrávka, kterou pořídili jeho straničtí kolegové.

Soudkyně Drahotová jej nejprve osvobodila, s tím však nesouhlasila nadřízená instance a přikázala případ znovu projednat. Eva Drahotová je jejími pokyny, na rozdíl od zmíněného soudce Neumanna v případě SAJ, řídila a poslala Bursu na 5 let do vězení. Ten ovšem využil práva na odvolání a Vrchní soud v Praze jej sice odsoudil, ale dostal jen podmíněný trest a pokutu půl milionu korun.

Tento týden před soudem ve věci SAJ, kde rozhoduje nová soudkyně, museli znovu vypovídat svědci, například i bývalá krajská náměstkyně za Změnu Zuzana Kocumová. Tak si pro náš web posteskla: „No není to nic snadného vypovídat o věcech, které jsou staré již 15 let..“ Kocumová byla v letech 2002-2006, kdy žalovaní měli z firmy majetek vyvádět, v orgánech SAJ. Kauza začala v roce 2009, kdy naše organizace a Oživení, o.s. podaly trestní oznámení na tunelování majetku v SAJ, se kterým se orgány činné v trestním řízení ztotožnily.

Soud začíná tedy zcela znovu a bude jej posuzovat nový senát. Stalo se tak poté, co byl případ odejmut soudci Petru Neumannovi, který po dvakrát dotyčné osvobodil. Vrchní soud nařídil, aby byl Petru Neumannovi případ odebrán z důvodu, že jednostranně posuzoval důkazy a nedbal výroků vyšší instance. „Podle vrchního soudu soudce, který věc projednával, dostatečně nerespektuje právní názory vyslovených předchozích rozhodnutí,“ uvedla k věci již v dubnu mluvčí vrchního soudu Karolína Francová.

Proti výměně soudce protestovali obžalovaní Pavel Krenk a Jiří Zeronik. Nicméně soud vyšší instance jejich protesty smetl ze stolu a případ dostala soudkyně Krajského soudu v Liberci Eva Drahotová.

Původní soudce Petr Neumann, kterému kauza SAJ byla odebrána, je předsedou senátu i v dalším velkém aktuálním korupčním případě, kde je souzena organizovaná skupina, která se snažila tunelovat evropské dotace skrze projekty renovace kostela sv. Máří Magdalény a oddychové zóny na Perštýně. Obžalovanými v této skupině jsou vedle manažerů a velkých i firem i úředníci a politici v čele s hejtmanem Martinem Půtou.

I zde se vyskytly kontroverze, když soudce určil za přísedící manželku Půtova stranického kolegy, někdejšího kandidáta na primátora za Starosty pro Liberecký kraj, Michala Hrona. Tuto skutečnost nechával Půta a jeho zástupci půl roku v utajení před veřejností a přišel s ní až v září v den procesu. Povedlo se mu za tak začátek soudu přesunout na prosinec, po říjnových komunálních volbách, když musel být navolen nový senát, respektive nová soudní přísedící.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody