Jablonecký primátor Kroupa byl dnes sesazen, nahradil ho Jiří Čeřovský z ODS

Dnešní jednání jabloneckého zastupitelstva přineslo odvolání kontroverzního primátora Milana Kroupy. Stalo se tak na návrh již opozičního zastupitele a do srpna Kroupova náměstka Štěpána Matka. Novým primátorem je Jiří Čeřovský z ODS. V Jablonci začala fungovat koalice ODS, ANO s podporou Starostů a SPD.

Již včera Milan Kroupa, který byl po volbách 2018 zvolen primátorem za ANO z Babišova hnutí odešel. Důvodem byl prázdninový rozpad koalice, který, dle vlastního vyjádření, bere i jako osobní selhání a ANO nechce dále poškozovat.

Na dnešním jednání jabloneckého zastupitelstva byl na návrh svého bývalého náměstka Štěpána Matka (KDU-ČSL) odvolán. Matek byla zase pomocí Kroupova ANO, ODS a Starostů odvolán v srpnu, když dlouhodobě za Společně pro Jablonec kritizoval Kroupův střet zájmů.

Primátor se domáhal zaplacení milionů od města pro svoji firmu Grepa Networks, podle svých bývalých koaličních kolegů ale nemá řádně zasmluvněné vztahy s městem.

Na jabloneckém zastupitelstvu proběhl střet jak o volbě primátora hlasovat. Piráti a Společně pro Jablonec trvali na tom, aby volba byla otevřená, naopak Starostové, ODS a ANO podpořili návrh Petra Tulpy (Starostové), aby hlasování bylo tajné.

Z 29 vydaných hlasovacích 28 bylo uznáno platných. Pro odvolání Milana Kroupy hlasovalo 18 zastupitelů, 6 bylo proti a zdrželi se 4 zastupitelé.

Po přestávce proběhla volba nového primátora. Kroupu v čele Jablonce nahradí Jiří Čeřovský z ODS. Ten v minulosti stál v čele Jablonce 12 let. Hlasovalo pro něj, v tajné volbě, 20 zastupitelů.

Po zvolení nového primátora Čeřovského sám rezignoval náměstek pro rozvoj za Piráty Jakub Chuchlík, nahradit ho má nestraník za ODS Petr Roubíček. ODS se tak vrací v Jablonci k moci, začala zde fungovat kolice ODS, ANO s podporou Starostů pro Liberecký kraj a SPD.

V srpnu se rozpadla původní, povolební koalice Pirátů, ANO a Společně pro Jablonec. Důvodem byl střet zájmů primátora Kroupy, jehož firma zajišťovala pro Jablonec fungování kamerového systému, což primátor demonstroval jeho vypnutím.

 

foto: Česká televize

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody