Kraj odmítl přidat peníze na boj se suchem, prostředky půjdou do silnic i na vlastní prezentaci

Na svém včerejším zasedání schválili rozpočet na příští rok. I letos kraj může počítat s velkorysými penězi od státu, většinu z nich chce v předvolebním roce dát na opravu silnic a mostů, ale i na vlastní prezentaci. Na boj se suchem a povodněmi, se kterým přišla opozice, ale větší peníze nepůjdou.

Liberecký kraj počítá pro příští rok s příjmy přes 3,555 miliardy korun, zhruba dvě miliardy z nich půjdou do investic, což je zhruba o čtvrtinu více než letos. Krajské výdaje budou také nižší, a to o zhruba 97 milionů korun, peníze navíc chce Liberecký kraj použít na splácení úvěru, který si vzal na investice do silnic a mostů. Do rozpočtu se tak pravděpodobně promítly volby, které čekají Liberecký kraj za rok.

Zastupitelé koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a ČSSD, která na kraji vládne, také odmítli jediný pozměňovací návrh, který během jednání zazněl. Připravila ho Změna pro Liberecký kraj a týkal se navýšení prostředků pro boj s aktuálním suchem a s tím souvisejícími povodněmi. Zastupitelé Změny prosazovali navýšení rozpočtu retence v krajině z 8 na 20 milionů korun, zřízení nové výdajové položky ve výši 15 mil. Kč na přípravu a řízení projektů k revitalizaci krajiny a zadržování vody v krajině, transfer pro Agenturu regionálního rozvoje a zřízení nové výdajové položky ve výši 15 mil. Kč na investiční akce v oblasti revitalizaci krajiny a zadržování vody v krajině. Letos dal kraj na zadržování vody v krajině pouhých 6 milionů, a to ještě na návrh opozice, původně s podobnou činností nepočítal vůbec.

Peníze na tento návrh chtěli využít pokrácením extrémně vysokých prostředků, které Liberecký kraj dává na vlastní propagaci, nebo snížením rozpočtu v minulosti kritizovaných projektů jako pořízení nového parkovacího domu v okolí sídla Libereckého kraje.

Se svým návrhem ale neuspěli a koalice v čele s hejtmanem Půtou jejich návrh zamítla. „Kraj si obnovu krajiny musí vzít za prioritu a dát do ní nejen peníze, ale hlavně nasazení klíčových politiků. Jak se i dnes ukázalo, tohle je stále hlavní bariéra. Na druhou stranu je pozitivní, že proti obsahu našeho návrhu vlastně nikdo nevystupoval, takže budeme pokračovat ve snaze prosadit z něj co nejvíc.“, uvedl pro Náš Liberec po skončení jednání Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberecký kraj, který návrh připravil.

Předvolební rok se ale rovněž promítl do výše částky, kterou Liberecký kraj investuje z kapes občanů do vlastní propagace. Podobně jako letos i na příští (a volební) rok má být nebývale vysoká. V roce 2020 se vedení Libereckého kraje chce zviditelnit za celých 14,5 milionu korun. Opozice takovou částku kritizovala a upozorňovala i na případy, kdy si vedení kraje doslova kupuje některé novináře a servery.

Subscribe
Upozornit na
107 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody