Liberecká radnice vyvěsí tibetskou vlajku

Město Liberec se letos, stejně jako v minulých letech, připojí k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. V minulosti se o tom vedly vášnivé diskuse.

 Vyvěšením vlajky radnice každoročně vyjadřuje podporu tibetskému lidu v jejich nenásilném boji za svá práva a snahu o zachování národní identity. Cílem této kampaně, která se odehrává ve vělké části českých měst, je zejména poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.

„V Tibetu jsou desítky let porušována základní lidská práva, včetně systematického potlačování svobody slova, politického a náboženského vyznání, národní a kulturní identity. Tibeťanů jsou například odpírána práva na vzdělání, používání vlastních státních symbolů, dochází k diskriminaci tibetského jazyka. Jen za poslední tři roky se na protest proti útlaku upálilo 95 Tibeťanů.“ Uvádí ve svém zdůvodnění vedení města Liberce.

Spor o tibetskou vlajku se na radnici rozhořel před pěti lety. Tehdejší kontroverzní primátor Tibor Batthyány s vyvěšováním tibetské vlajky nesouhlasil a na zastupitelstvu i sociálních sítích své myšlenkové pochody korunoval řečnickou otázkou „A co když vyvěsíme vlajku Islámského státu?“

Jeho někdejší náměstek Jan Korytář ze Změny zase navrhoval, aby město vyvěsilo nejen tibetskou, ale například i palestinskou či romskou vlajku, na důraz, že Liberec nevnímá lidská práva selektivně a není mu jedno utrpení žádného národa.

Pro tento přístup se na tehdejší koalici Změny a ANO snesla drtivá kritika především od ODS a Starostů pro Liberecký kraj. Tehdy na to, že Liberec nechce vyvěsit tibetskou vlajku, upozornil bývalý zastupitel Starostů David Václavík, který také na zastupitelstvu navrhl, aby Liberec vlajku vyvěsil. Se svým návrhem uspěl a primátorovo rozhodnutí bylo přehlasováno.

Akce probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci jejich země. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. V loňském roce se k akci připojilo 817 obcí, měst, městských částí nebo krajů.

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody