Na univerzitě v Liberci vyvinuli extrémně účinnou látku na roušky pro boj s koronavirem

Politické vedení země i kraje sice zaspalo, ale mimořádný úspěch v boji s koronavirem hlásí liberecká univerzita. Zdejšími týmu se podařilo vyvinout látku, která je v zachytávání viru téměř stoprocentní. Obrovská solidarita se zvedla také mezi lidmi samotnými.

„Úžasná zpráva a fantastický výsledek práce týmu profesora Davida Lukáše z naší katedry chemie. Nezávislá laboratoř potvrdila, že úspěšnost roušky z nanovláken v zachytávání viru je neuvěřitelných 99%! Pro srovnání: nedostatkové respirátory FFP3 mají v zachytávání viru nižší účinnost a stojí dnes mnohonásobně víc.“, informoval dnes veřejnost Josef Šedlbauer, vedoucí katedry chemie fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity Liberec.

Podobně pozitivně vidí vývoj látky i jeho kolegové.  „Zprvu jsme chtěli rouškami zásobovat především zaměstnance z univerzity a zájem měla i univerzitní lékařka, která byla už bez roušek,“ říká David Lukáš z katedry chemie. „Zájem byl ale enormní, rychle se to rozneslo dál, a tak jsme objem výroby zvýšili. Naše možnosti jsou v tom ale omezené, nejsme klasická výrobna, spojili jsme proto síly se dvěma profesionálními šicími dílnami tady v Liberci,“ dodává profesor Lukáš s tím, že šití roušek by se v dohledné době mělo z univerzity přesunout především do komerční sféry.

Josef Šedlbauer je zároveň i krajským zastupitelem (Změna pro Liberecký kraj) a tak okomentoval i situaci vzhledem ke kraji, kde jak Náš Liberec informoval včera, akutně chybí desítky tisíc ochranných roušek. „Samozřejmě bychom rádi, kdybychom mohli roušky distribuovat všem, nicméně v tuto chvíli se snažíme je dostat tam, kde jsou potřeba nejvíc – předáváme je Libereckému kraji, který zajišťuje distribuci do zdravotních a sociálních zařízení. S nanotextilií navíc není úplně jednoduchá práce. Vše se samozřejmě snažíme průběžně zlepšovat a zrychlovat.“

Nicméně zůstává nadále pravdou, že TUL nemá technologie a certifikace na to, aby produkovala „ve velkém“ roušky s certifikací pomůcky užívané ve zdravotnictví, ale velká poptávka je nyní už po jakýchkoliv prostředcích ochrany, byť bez certifikace.

„V tento moment jsme zmobilizovali své síly, improvizujeme a produkujeme tolik materiálu pro roušky, kolik jen rychlosti strojů a síly našich pracovníků stačí zvládnout,“ říká děkanka fakulty textilní Jana Drašarová.

Obrovskou solidaritu nejen v Liberci a v Libereckém kraji vyvolalo ohrožení koronavirem u lidí samotných. Stovky lidí doma šijí roušky, které zdarma distribuují potřebným. Domlouvají se zejména po sociálních sítích.

„Dobré ráno. Nejdu šířit paniku.. Ale kdyby byl mezi mými přáteli (z okolí Liberce) někdo, kdo bych chtěl alespoň po domácku ušitou bavlněnou roušku, tak mu jí spíchnu a daruji (klidně mi napiště do zprávy). Mnozí z vás jistě musí chodit mezi lidi do práce, nebo občas zajít nakoupit…“ napsala na svůj facebookový profil Kateřina Přívratská, která je jednou z občanů, kteří nezištně pomáhají ostatním.

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody