Pokračování soudu s hejtmanem Půtou a Metrostavem se odkládá

Dnes mělo začít další jednání soudu ve věci korupční kauzy, ve které je žalován hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) a největší česká stavební společnost Metrostav. Soud se ale kvůli ohrožení koronavirem odkládá.

Soudce Petr Neumann jednání s ohledem na aktuální situaci odročil, řekla dnes ČTK mluvčí libereckého soudu Karolína Francová. Hrozí tak, že se kauzu nepodaří uzavřít, neboť Neumann ve funkci soudce skončí na konci května, jak jako první loni informoval Náš Liberec.

Při změně senátu by se totiž celý soudní proces musel opakovat od začátku, pokud by státní zástupce i všichni obžalovaní nedali souhlas s takzvaným čtením podstatného obsahu protokolu, což by umožnilo pokračovat v dokazování tam, kde skončilo. S ohledem na složitost kauzy je taková varianta nepravděpodobná.

Kauza se táhne od roku 2014, kdy bylo obžalováno 13 fyzických a čtyři právnické osoby. Protahování případu mají nejvíce na svědomí obžalovaní, kde zejména společnost Metrostav stále předvolává nové svědky a znalce. Ale i libereckému hejtmanu Půtovi se povedlo proces protáhnout, když v roce 2018 dosáhl posunutí jeho začátku na termín až po volbách.

Kostel rekonstruovala firma Metrostav za 65 milionů, podle spisu bylo výběrové řízení zmanipulované v její prospěch a zakázka předražená o 24 milionů. Státní zástupce pro hejtmana navrhuje pět let vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Půta podle spisu přijal úplatek v souvislosti s opravou kostela sv. Máří Magdalény, měl dostat 830.000 korun, vyplaceno mu podle obžaloby bylo 530.000 Kč. Půta obvinění odmítá.

Subscribe
Upozornit na
49 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody