Pokračování soudu s hejtmanem Půtou bude bez veřejnosti. Kvůli koronaviru

Liberecký hejtman Martin Půta si zřejmě vyslechne prvoinstanční rozsudek bez veřejnosti. Pokračování jednání nařídil liberecký soudce Petr Neumann na tento týden, ovšem s vyloučením veřejnosti kvůli epidemii koronaviru. Státní zástupce požaduje pro hejtmana i další obžalované v korupční kauze vysoké tresty.

Státní zástupce požaduje pro hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu pět let nepodmíněného trestu. Podle obžaloby měl přijmout úplatek ve výši 830 tisíc korun a zneužívat svých pravomocí ve prospěch Metrostavu. Půta označuje žalobu za kampaň a cítí se nevinen.

Podle státního zástupce Radima Kadlčka jednal Martin Půta jednoznačně v rozporu s veřejným zájmem, jak mu ukládá zákon a naopak ve prospěch Metrostavu, od kterého podle žaloby přijal úplatek za to, že pomůže prosadit urychlené vyplácení desítek milionů dotací na rizikový projekt kostela sv. Máří Magdalény.

Podle policie a žalobce mu za to byl slíben úplatek ve výši 800 tisíc korun, z čehož bylo 500 tisíc již vyplaceno. Podle státního zástupce se Půtovy kroky jednoznačně shodují s tím, co si vedli ve svých, policiích zabavených poznámkách další obžalovaní z Metrostavu a dalších firem, kteří mezi sebou o tom, že Půta dostane úplatek, hovořili. To dokládají policejní odposlechy.

Žalobce zmínil i případ Jaromíra Dolanského, bývalého majitele detektivní služby, který měl pro Půtu shánět informace a kompromitující materiály na nepohodlné úředníky na kraji či na politické oponenty nebo dokonce koaliční partnery. Za jeho služby ale podle žaloby Půta nechtěl platit ze svého a požadoval po Metrostavu, ať jeho závazek uhradí, což se také stalo.

Poměrně vysoké tresty požaduje státní pro další obžalované. Těch je celkem 12 fyzických osob a 4 firmy, včetně největší české stavební společnosti Metrostav. Někteří obžalovaní se již přiznali, jako například bývalý jednatel společnosti Iberus a politik místní ODS Jiří Zeronik.

Soudcem v Půtově věci je Petr Neumann, kterému byl odebrán případ údajného tunelování městského majetku na Ještědu bývalými politiky z ODS, protože podle nadřízené instance nepřiměřeně nadržoval obžalovaným. Mezi těmito politiky byl například i Jiří Zeronik, který figuruje i v Půtově kauze.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody