Primátor Zámečník ustoupil opozici. Jiří Kittner nebude zástupcem Liberce v SVS

Překvapivý obrat má spor mezi koalicí Starostů, ANO a ODS a opozicí ze Změny a LOL – Liberec otevřený lidem. Primátor Jaroslav Zámečník oznámil, že zástupcem v dozorčí radě Severočeské vodárenské společnosti (SVS) nebude jeho předchůdce Jiří Kittner z ODS, ač ho ještě nedávno nominoval.

Rozhodnutí rady města nominovat do dozorčí rady SVS bývalého primátora Jiřího Kittnera známého svými vazbami na stavební gigant Syner, který od této společnosti získal stamilionové zakázky, vyvolalo, jak informoval Náš Liberec, vlnu nevole. A to jak u liberecké opozice, tak u řady občanů. To patrně vedlo primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) k tomu, že svůj postoj přehodnotil. Minulý týden byla ještě koalice připravena volbu Kittnera do orgánů SVS podpořit.

Dnes totiž vedení města poslalo do médií vyjádření s prohlášením, že Jiřího Kittnera nakonec nominovat nebude, ale že město Liberec bude zastupovat současný primátor Jaroslav Zámečník. Primátora Zámečníka současně podpořila i většina dalších starostů Liberecka z celkového počtu 38 obcí okresu Liberec, které jsou akcionáři SVS. „Zastupovat akcionáře primátorem bylo dříve zvykem a rád bych se k tomu zvyku zase vrátil. Děkuji za důvěru starostům Liberecka. Nelehkým úkolem bude například i nezvyšování ceny vody,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník.

Tento krok potěšil opozici. „Před pár dny jsem psal, že to bez exprimátora Kittnera nepůjde. A ejhle – Půjde! Tak dlouho jsme „prudili“, hodně z Vás se k nám připojilo – a pohnuli jsme horou. Zámečník nakonec prý Kittnera nenominuje! Jak to dopadne se ještě necháme překvapit, ale už jen tenhle výsledek je skvělý. Občanský tlak dokáže fakt hodně!,“ uvedl k situaci na sociálních sítích zastupitel za LOL Jaromír Baxa, který se rozhodl jít proti nominaci Jiřího Kittnera svou vlastní, čímž si vysloužil ostrou kritiku právě od primátora Jaroslava Zámečníka, který tvrdil, že mu jde jen o placenou funkci.

Volbu nominovat jiného zástupce města než Jiřího Kittnera přivítal i lídr další opoziční strany Jan Korytář ze Změny pro Liberec. Zároveň se ve sporu Baxa-Zámečník postavil na stranu svého opozičního kolegy. „Je v pořádku, že bude město zastupovat v SVS primátor, věřím, že i díky tomu budeme mít jako zastupitelé více informací jako o plánovaných akcích SVS, tak také o jejím hospodaření. Škoda jen, že se změna názoru Starostů neobešla bez nejapných výpadů primátora Zámečníka směrem ke kolegovi Baxovi, který nominaci bývalého primátora Kitttnera kritizoval.,“ uvedl Jan Korytář.

Severočeská vodárenská společnost je důležitou organizací, už jen proto, že zásobuje vodou přes milion lidí ve dvou krajích v Severních Čechách. Jak již v minulosti upozornil náš server, SVS, společnost vlastněná obcemi Ústeckého a Libereckého kraje, je ale rovněž významným generátorem zisků pro stavební společnosti, které jsou spojené s ODS, tedy i pro liberecký Syner. V Ústeckém kraji to jsou pak firmy napojené na místní kmotry jako Patrik Oulický nebo Aleš Řebíček.

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody