Starosty povede do voleb obžalovaný hejtman Půta

Starosty pro Liberecký kraj povede do nadcházejících voleb jejich současný předseda a hejtman Martin Půta. Hnutí si to odsouhlasilo na svém sněmu minulý pátek.

Hejtman Půta se pokusí svůj post obhájit již potřetí. To, že je obžalován z korupce a zneužívání pravomocí úřední osoby ani tentokrát nevadilo Starostům k tomu, aby jej nominovali jako jasného lídra své kandidátky.

Martin Půta byl sice minulý týden zproštěn obžaloby libereckým soudcem Petrem Neumannem, přičemž samotný rozsudek, ve kterém soudce osvobodil i ty, kteří se přiznali ke korupci, manipulaci s výběrovým řízením, účelovým předražováním stavby a poškozování finančních zájmů Evropské unie, vzbudil rozruch.

Hejtman dlouhodobě hovoří o tom, že celý proces je vedená kampaň proti němu a napadá například státního zástupce z účelové obžaloby, která ho má poškodit politicky i finančně. Ke svým útokům na nezávislost justice a právní základy státu ale za 5,5 roku nepodal jediný důkaz.

Hejtman ve svém projevu vyzvedl roli kraje pod svým vedením v době koronavirové krize. „Letošní krajské volby budou vinou koronavirové nákazy a dopadů všech opatření do ekonomiky země a života lidí  úplně jiné než všechny předchozí. Budou to po dlouhé době volby v době ekonomické krize, nejistoty a obav. Nebude příliš času ani prostoru vyjmenovávat, co všechno se nám za posledních osm let na kraji, ve městech a obcích povedlo. Budeme muset řešit aktuální problémy, které přinesla koronavirová krize. Jsme to totiž právě my, kdo má největší odpovědnost za fungování Libereckého kraje.,“ uvedl hejtman.

Dvojkou bude současná Půtova náměstkyně na kraji pro resort školství a kultury Květa Vinklátová. Ta do veřejného života a politiky vstoupila před devíti lety jako hlavní postava liberecké iniciativy Je čas nemlčet, která kritizovala zdejší korupční a klientelistické prostředí, netransparentní politiku a srůstání veřejného prostoru s byznysem.

Poté, co díky místě na kandidátce Půtových Starostů, získala místo náměstkyně na kraji, ke korupčním kauzám svých kolegů již mlčí. „Za toto volební období jsme rozeběhli řadu pro Kraj významných projektů od Křišťálového údolí po rekonstrukce v příspěvkových organizacích a máme mnoho dalších záměrů. Děkuji za důvěru kolegům ze SLK, vnímám ji jako velký závazek.“, Uvedla ve své děkovné řeči Květa Vinklátová.

Trojkou na kandidátce je starosta Prysku a Půtův náměstek pro dopravu a investice Jan Sviták. Ten loni v lednu nahradil někdejší hejtmanovu pravou ruku Marka Pietra, který byl v tischosti odejit samotným hejtmanem Martinem Půtou. „Vnímám práci krajského zastupitele jako službu území, tedy především starostkám, starostům a občanům „jejich“ obcí. S ohledem na to jsem se vždy snažil v rámci Libereckého kraje pracovat a rád bych i v následujícím období pokračoval v započatých a běžících projektech.“, uvedl ke své kandidátce hejtman Sviták.

I další dva posty obsadí starostové. Na čtvrtém místě bude starostka Semil Lena Mlejnková, páté místo na kandidátce patří zase turnovskému starostovi Tomáši Hockemu. Starostové se pokusí obhájit své vítězství z roku 2016, kdy získali 32 procent a získali 18 mandátů.

Starostové budou patřit k favoritům voleb už jen proto, že Liberecký kraj pod jejich vedením dává na vlastní propagaci obří částky. Každý rok si vlastní PR schvaluje 15 milionů korun z veřejného rozpočtu.

Absurdní třešničkou na dortu těchto voleb je, že se na kandidátce Starostů opět objeví lidé z místní inciativy Milion chvilek pro demokracii, která silně kritizuje premiéra Andreje Babiše z ANO za to, že je policií obviněn. K obžalobě vlastního předsedy a hejtmana z ještě závažnějších trestných činů, pro které pro něj chce státní zástupce 5 let vězení, ale mlčí. Stejně jako jim minulost v KSČ vadí jen u politiků ostatních stran.

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody