Kraj ukázkově před volbami otočil – náplavka v Liberci prý bude. Zatím stavěl jen Syner a spol

Krajské volby se blíží a je to znát. Politici se snaží vystupovat jen v pozitivním světle a mírnit veškeré či přímo obracet své kroky a výroky, které voliči přijímají s nevolí. Nejnovější ukázkou je přístup Libereckého kraje v případě předvolebního slibů Starostů, náplavky u Nisy. Ta měla být, pak ne a nyní zase ano.

Před dvěma lety to byl předvolební hit následně v Liberci vítězných Starostů pro Liberecký kraj. Město s pomocí kraje mělo vybudovat v dolním centru náplavku se sestupem k řece Nise, novou lávku a vůbec upravené okolí úřadu kraje

„Starostové nyní mohou společně s vedením Libereckého kraje udělat další kroky v dlouhodobě připravovaném projektu revitalizace okolí budovy krajského úřadu. Ten přinese Liberečanům mimo jiné i novou lávku přes Lužickou Nisu a úpravu nábřežní zdi řeky včetně očekávané náplavky, která umožní sestup k řece.“, sliboval před  volbami 2018 současný primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Jenomže před měsícem přišlo uzemnění z kraje. Liberecký kraj se rozhodl, že úpravu svého okolí zastaví, byť další stavební projekty poběží dál. Důvodem byl menší přísun peněz od státu, se kterými kraj hospodaří. „Jedinou investicí, kterou kraj zastaví, je úprava okolí sídla Libereckého kraje. Ta nám v tuto chvíli přijde zbytná,“ uvedla 1. června krajská náměstkyně z ANO Jitka Volfová. Prostě náplavka u Nisy a úprava dolního centra nebyly pro již prioritou. A město Liberec se tradičně podřídilo.

Na to, že kraj zařízl libereckou náplavku a zkulturnění dolního centra, kterou Starostové slibovali před volbami,  upozornil Náš Liberec a po něm i další média, což vyvolalo u libereckých čtenářů značnou míry nevole.

Minulý a tento týden proto vedení kraje přispěchalo s ujištěním, že vlastně náplavku nezastavilo, jen ji rozdělilo do dvou etap. Přednost ovšem dostane často kritizovaný parkovací dům v blízkosti krajského úřadu.

„V současné době je projekt „Parkovací dům, lávka a kultivace sídla Libereckého kraje“ rozdělen na dvě etapy, a to na parkovací dům (Etapa 1) a okolí úřadu (Etapa 2). U výstavby parkovacího domu pracuje Liberecký kraj s možností potenciální financovatelnosti tohoto záměru ještě v tomto programovém období Evropské unie, a to v rámci IPRÚ Liberec – Jablonec.“, uvádí se v prohlášení Libereckého kraje z minulého týdne.

Že za náplavku a hezčí dolní centrum vždy bojoval, ujistil i hejtman Martin Půta ze Starostů a ujistil, že za něj bude bojovat i po volbách. „ Můj názor je dlouhodobě stejný, kultivace dolního centra města je nutná. Uvědomujeme si, že jsme odpovědni za to, jak vypadá okolí krajského úřadu a chceme ho ve spolupráci s městem Liberec vrátit obyvatelům a návštěvníkům Liberce jako odpočinkovou zónu s jedinečným přístupem k řece Nise. Tento projekt budu prosazovat i po říjnových volbách,“ ujistil voliče hejtman.

Liberecký kraj do svého okolí investoval již stovky milionů korun, zatím ale zejména k radosti místních stavebních firem. Kraj koupil v roce 2014 budovy a pozemky ve svém sousedství od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun.

Bývalou administrativní budovu VÚTS přestavěla bezmála za 97 milionů korun na Evropský dům společnost Syner a nyní stavbaři pracují na rekonstrukci bývalé budovy dílen pro podnikatelský inkubátor. Stavba přijde na více než 390 milionů korun, hotova má být v říjnu. Tuto stavbu pro změnu realizuje bývalá dceřinka z holdingu kolem Syneru a stavba se už extrémně prodražila o více jak 50 milionů korun.

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
55 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra