Letošní benefiční ples hejtmana byl slabě ziskový

Každoroční ples hejtmana či primátora s sebou nese charitativní nádech, který má tuto společenskou a PR akci za veřejné peníze ospravedlnit před voliči. Jak upozornil Náš Liberec, často jsou tyto akci ztrátové a byť byl letošní 15. benefiční ples hejtmana slabě ziskový, rozdíl mezi náklady a výtěžkem nebyl nikterak velký. Zachránily jej dary sponzorů, mezi kterými vynikají firmy, které mají od kraje veřejné zakázky.

Náš Liberec před pěti lety přišel s článkem, který ukázal, že tolik opěvované charitativní plesy hejtmana stojí často i třikrát víc, než vydělají na charitu. Článek převzala regionální média a byl z toho malý poprask. Od té doby se úřad Libereckého kraje snaží a benefiční plesy hejtmana Libereckého kraje jsou jakž takž výdělečné. Situaci zachraňují především dary sponzorů, kteří jsou nezřídka firmami, které mají od kraje významné veřejné zakázky.

Ne jinak tomu bylo i letos. Letošní 15. benefiční ples hejtmana Libereckého kraje, který proběhl na konci února, vynesl díky prodaným vstupenkám a darům sponzorů 701.900 Kč. Z toho vstupenky vynesly 227 000 Kč, zbytek byly dary sponzorů. Náklady na pořádání plesu pak činily 597 669 Kč.

Letošní hejtmanský ples byl tedy něco přes sto tisíc korun v plusu. Polovinu z prodaných vstupenek si kraj nechal a přesunul ji zpět do svého rozpočtu. Zbytek pak rozdělil mezi čtyři organizace. Konkrétně to byly Nadační fond Ozvěna, Nadace EURONISA, Návrat, o.p.s. a  Mateřská škola a Základní škola Sluníčko Turnov, příspěvková organizace. Každá z těchto organizací získala 147 100 Kč.

Jak bylo řečeno, situaci zachránily dary sponzorů. Na prvním místě byla společnost Pivovar Svijany, která na ples přispěla sto tisíci korunami a jejíž majitelé dlouhodobě podporují hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Před posledními volbami podpořili stranu hejtmana Půty částkou 200 tisíc korun. Hejtman je zase v médiích velkým propagátorem piva Svijany.

Stejnou částku získal hejtmanský ples od liberecké společnosti KASRO, která v posledních letech pro kraj a jeho organizace zabezpečuje kancelářskou a IT techniku pomocí veřejných zakázek v řádu milionů korun. Jak na jaře upozornil Náš Liberec, majitelé společnosti v současné době nechávají zchátrat památkově chráněný objekt v centru Liberce, na jehož místě chtějí stavět bytový dům.

Mezi dalšími významnými sponzory patří například firma Valbek-EU. Firma spojená s Valbekem – IBR Constulting, s.r.o. v minulosti rovněž přispěla Půtovým Starostům pro Liberecký kraj částkou 200 tisíc korun a získává od Libereckého kraje a jeho organizací řadu veřejných zakázek. Například dozor nad výrazně se prodražující modernizací Severočeského muzea. Seznam dárců je zde.

Na vysvětlení, proč se náš web věnuje hejtmanskému únorovému plesu v polovině léta: o informace k němu jsme měli zažádáno hned pojeho skončení, ale dostalo se jich nám až dnes. Podle vyjádření kanceláře hejtmana, některé smlouvy o poskytnutí finančního daru byly kvůli koronaviru firmami pozdrženy, a proto prošly jednáním rady až nyní.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody