Slovenský miliardář dostane od vedení Liberce slevu na Ještědu

Vedení města Liberce složené ze Starostů, ANO a ODS pomáhá podnikatelům. Těm nejbohatším. Poté, co na jaře získal na úkor libereckých dobrovolnických spolků Syner Group 10 milionů na své podnikání v aréně, uleví i slovenskému oligarchovi, který má pronajatý Ještěd. Uleví mu stovky tisíc v rámci nájmu.

Liberečtí radní schválili záměr snížení nájmu společnosti TMR Ještěd, a.s. slovenského miliardáře Igora Rattaje, za období duben, květen, červen 2020. Mimořádná sleva odpovídá výši 330 620 Kč bez DPH. Následně bude záměr vyvěšen na úřední desce magistrátu a bude zajištěna příprava dodatku č. 1 k nájemní smlouvě, který bude předložen k projednání radě města a zastupitelstvu města.

O slevu společnost TMR město požádala letos v červenci na základě nově vzniklého dotačního programu COVID – Nájemné. Výše nájemného za rok 2020 činí, po navýšení o inflaci, částku 4 408 270 Kč bez DPH. Nájemné je splatné na účet statutárního města Liberec vždy v červenci příslušného kalendářního roku.

Společnost TMR má s vedením města pod Starosty, ale i s Libereckým krajem, kde rovněž Starostové pod hejtmanem Martinem Půtou vládnou, zdá se, nadstandardní vztahy. Jak informoval Náš Liberec, nedávno získala společnost TMR od Libereckého kraje povolení na rozsáhlé kácení zdejších lesů. Rattajova firma je přitom na Slovensku terčem kritiky za nešetrný přístup k tamní horské přírodě i za to, že z lyžování dělá sport pouze pro bohaté vrstvy společnosti.

Zástupci Starostů, ANO a ODS v roce 2017 tvrdili, že TMR nebude chtít po městě ani korunu, což bylo také argumentem, proč jí prosadili nájem Ještědu. „Vlekaři ztrácejí kvůli špatné zimě miliony. Letošní ztráty nedoženou. Prosím, vezměte, krom toho všeho, o čem se tady bavíme, i tu věc, že TMR na sebe bere riziko v případě špatných zim, které z našich zad v tuto chvíli je ochotno sejmout,“ tvrdil současný primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) v listopadu 2017, když na zastupitelstvu hájil to, aby se Ještěd TMR pronajal.

Jenže již na jaře tohoto roku přišla TMR za městem Liberec, aby jí pomohl snížit podnikatelské riziko a odpustil jí část pachtovného, kvůli epidemii koronaviru. A ten samý, dnes již primátor, Jaroslav Zámečník najednou hájil to, že město má TMR od podnikatelského rizika pomoci. Jaroslav Zámečník již na jaře  nastínil, že si situaci s odpuštěním pachtovného umí představit. Lyžařsky nepříznivá zima nemusí být podle Zámečníka rizikem podnikání. „Jak se to vezme. Teď budeme zřejmě v rámci nouzového stavu navrhovat odpuštění nájmů podnikatelům v městských objektech. Také se k nim nechováme tak, že je to jejich riziko podnikání,“ uvedl pro Liberecký deník Jaroslav Zámečník.

A to se také stalo. Firmě slovenského miliardáře zadlužený Liberec odpustí stovky tisíc. Vstřícné vztahy mezi Rattajovým TMR a Půtovými Starosty byli na podzim loňského roku dokonce důvodem krize v radniční koalici. Vedení města v čele s primátorem v říjnu odmítlo požadavek na 7,5 milionu na opravu skokanských můstků, které po něm chtěla TMR. primátor to dokonce razantně odmítal v médiích, podobně proti příspěvku mluvil další radní, Michal Hron ze Starostů.

Jenže po lobbingu zastupitelky ANO Renáty Balášové a stranického příkazu od hejtmana Martina Půty museli vládnoucí Starostové během jednoho týdne otočit a peníze poskytnout, ač předtím tvrdili, že je potřebují na chodníky a dětská hřiště. Hejtmanovu diktátu se odmítl podvolit náměstek Jiří Němeček z ANO a na svou funkci rezignoval.

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody