Podivný rozsudek v případě „Půtova kostela“ je konečně veřejný

Téměř po třech měsících, až v září, se na veřejnost dostal kontroverzní rozsudek soudce Petra Neumanna, který osvobodil všechny obžalované v korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací na projekt kostela sv. Máří Magdalény. Náš Liberec jej přináší veřejnosti i s komentářem od Transparency International, kterou jsme kvůli tomu oslovili.

Zatímco státní zástupce po obžalovaných požaduje tvrdé tresty, prvoinstanční soudce Petr Neumann je všechny osvobodil, a to pro leckoho překvapivě. Žalováno bylo 13 fyzických osob, včetně například hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) či vedoucího liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořka Machatého, přes kterou do Liberce šly evropské dotace a 4 právnické firmy v čele se stavebním gigantem Metrostav

Na poslední chvíli zakázal použít odposlechy, které dokazovaly úplatky mezi jednotlivými aktéry kauzy i to, že vše od začátku ovládal Metrostav. V odposleších padají takové věci, jako že je  „ vyčleněna jednička pro Půtu“ a podobně. Odposlechy také pomohly policii zmapovat tok peněz, který pak odpovídal nahrávkám, a tudíž měla důvodné mínění o tom, že se jedná o úplatky.

Soudce Petr Neumann po celou dobu procesu s odposlechy neměl problém, ale překvapivě je označil za nezákonné v samém závěru soudního líčení, čímž shodil ze stolu podstatný a klíčový důkazní materiál.

K tomu, že vše bylo v režii Metrostavu a že od něj za manipulaci s výběrovým řízením, se přiznal i bývalý jednatel společnosti GEPO Jiří Zeronik, který sehrál klíčovou roli v první fázi případu až do svého odsouzení z korupce, kdy se snažil podplatit poslance Věcí veřejných, aby na kostel získal ještě jinou dotaci.

K tomu, že pro Metrostav vystavoval falešné faktury a navyšoval cenu díla, se zase doznal další obžalovaný, jeden ze subdodavatelů stavby, Libor Turský.

Soudce Neumann přitom oba obžalované osvobodil ze spáchání trestných činů popsaných obžalobou. Kdyby se tak nestalo, spadla by jako domeček z karet i obhajoba podstatné většiny dalších obžalovaných, včetně hejtmana Půty, protože by vše zapadalo to tvrzení státního zástupce, že se jednalo od začátku o projekt zmanipulované a úmyslně předražené zakázky v režii Metrostavu.

V osvobozujícím rozsudku jsou další zvláštní věci. Například ta, kde soudce tvrdí, že zadržené tabulky s úplatky, kde figuruje šéf libereckého ROP Severovýchod Bořek Machatý či hejtman Martin Půta, nelze spolehlivě označit za dílo Metrostavu nebo jeho lidí, protože nemají hlavičkový papír, razítko a inventární číslo.

Naše redakce se obrátila na právní kancelář Transparency International s prosbou o odborné posouzení. Vedoucí právní kanceláře Transparency International Petr Leyer shrnul svůj názor v těchto bodech (cit.):

–          Rozsudek má cca 120 stran, ale většina je jen rekapitulace obžaloby nebo nutných náležitostí. Samotné právní posouzení soudem je v takto rozsáhlé kauze velmi stručné a řekl bych skoro neprávní.

–          Soud zcela akceptuje verzi obhajoby a odkazuje na ni i ve svém odůvodnění bez toho, aby sám tuto argumentaci rozvedl či alespoň svým výkladem zvěrohodnil.

–          Zároveň se zdá, že soud přistoupil na vytrhávání jednotlivých důkazů z kontextu a hodnotil je odděleně od ostatních. Pak logicky musí dospět k závěru, že žádná taková jednotlivost není protiprávní.

–          K tomu dále přistupuje formálnost výkladu právních norem: „Je především potvrzeno, že obžalovaný Bc. Půta na úrovni regionální rady nemohl ovlivnit žádný výsledek ve schvalovacím procesu.“ Toto samozřejmě nemá nic společného s realitou. Vůbec není řešena otázka překvalifikování činu na nepřímé úplatkářství  (Kdo sám nebo prostřednictvím jiného žádá, dá si slíbit nebo přijme úplatek za to, že bude svým vlivem nebo prostřednictvím jiného působit na výkon pravomoci úřední osoby, nebo za to, že tak již učinil, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.) nebo podvod. (konec cit.)

 

Rozsudek byl zveřejněn až v září, protože se dlouho nedařilo doručit rozhodnutí soudu všem obžalovaným. Ke stažení je ZDE

Soudce Petr Neumann odešel 3 dny po vynesení rozsudku do důchodu.

Soudce Petru Neumannovi musela být loni odebrána jiná kauza spojená s korupcí politiků, a to případ údajného tunelování městského majetku skrze Sportovní areál Ještěd, a.s., kde jsou žalováni někdejší prominenti liberecké ODS, včetně výše zmíněného Jiřího Zeronika. Podle vrchního soudu Petr Neumann opakovaně nerespektoval důkazy, stranil obžalovaným a neřídil se výroky vyšší instance. Zároveň byl za toto potrestán kárným senátem.

Subscribe
Upozornit na
52 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody