Syner Group chce po městu další miliony kvůli aréně

Firma Sport Facility Management Liberec (SFM), která patří do Syner Group a spravuje městskou arénu a Sportpark, chce po Liberci dalších až 25 milionů nebo vyhrožuje, že odejde. Na jaře přitom již získala 10 milionů jako podporu podnikání. Město nyní zvažuje, jestli chce do Syner Group dávat další peníze nebo si areál bude spravovat samo.

Na přelomu jara a léta letošního to vzbudilo pozdvižení. Město Liberec hlasy Starostů, ODS a ANO podpořilo podnikání společnosti SFM částkou deset milionů korun, z čehož polovina měla jít na platy a na to, aby se nepropouštělo. Vedení města nakonec vzalo peníze pro SFM Group z fondu pro malé sportovní kluby, spolky které se ve městě zabývají kulturou a ochrannou přírody. 

Podle svědectví a materiálů, které má naše redakce k dispozici, začalo vedení ale SFM propouštět již v létě. Samozřejmě, že o práci nepřišli manažeři, ale jako první šli na řadu dělnické profese. Neuběhl ani půl rok a firma ze stáje Syner Group je zde s nataženou rukou vůči městu znovu. Nyní chce dokonce částku dokonce větší: pro rok 2021 požaduje po městu SFM Liberec částku 25 milionů korun. 

Tolik se píše v dopise/žádosti, které vedení firmy SFM zaslalo na libereckou radnici k rukám primátora Jaroslava Zámečníka. Ten jej předkládá i na jednání zastupitelstva, které proběhne tento týden, ale pouze jako informační materiál. Tedy nikoliv s návrhem řešení. Vedení města Liberce, které již jednou letos firmě na její podnikání významně přispělo, si chce celou situaci promyslet a nechat si zpracovat další analýzu možného budoucího vývoje.

Necháváme si nyní zpracovat analýzu, která posoudí, zda je lepší současnému provozovateli poskytnout další podporu. A nebo, zda areál město převezme a bude ho provozovat vlastními silami. I v tomto případě nicméně musíme vyřešit, jakým způsobem kompenzovat dopady pandemie na provoz jednotlivých sportovišť. O obou možnostech budou informováni i zastupitelé města. Nejpozději do ledna příštího roku pak chceme jednat i se současným provozovatelem areálu, společností SFM,“ řekl k tomu primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Okolo liberecké arény bylo napsáno již dost. Jedná se o relikt z dob neskrývaných vazeb tehdy v Liberci vládnoucí ODS se zdejší společností Syner. Jedná se o výraznou část městského dluhu, který tu po vládách ODS zbyl a kritice jsou ze strany opozičních politiků vystavovány i smluvní vztahy mezi firmami z dnešní Syner Group a městem. Ty jsou podle kritiků nastaveny tak, aby město dotovalo soukromé podnikání těchto firem.

Jak to tedy s vlastnictvím arény a jejím pronájmem je?

Město Liberec vlastní společnost Sportovní areál Liberec (která slouží de facto jako prázdná schránka pro peněžní transakce) , kde dominuje Home credit aréna. Jedná se o společnost, kterou založili například  Petr Syrovátko (spolumajitel Syneru), Jiří Kittner, Pavel Krenk (bývalý primátor a jeho náměstek za ODS, dnes žalování za tunelování jiné městské společnosti). Objevují se tam také anonymní firmy s nedohledatelnými vlastníky. SAL nechal postavit dnešní Home credit (dříve Tipsport) arénu (stavěl ji Syner).

 SAL nyní splácí městu dluh za arénu,  za kterou dluhy na jeho výstavbu kryje dluhopis u banky – jedná se o celou třetinu celkového dluhopisu cca 1,8 miliardy, které schválilo města za primátorování Jiřího Kittnera. Bez zajímavosti není ani to, že město použilo peníze pro SAL na stavbu arény z prostředků, které získalo nevýhodným prodejem spalovny společnosti miliardáře Petra Kellnera, který má zase přátelské a obchodní vztahy s majiteli Syneru. Pomohli tomu tehdy politici z ODS, z nichž jsou dnes někteří v barvách Starostů.

Město si od Sportovního areálu Liberec pronajímá arénu za 40 milionů ročně, z nich Sportovní areál Liberec platí městu 35 milionů (5 milionů se ztrácí oficiálně na investice) jako splátku dluhu za výstavbu arény. Liberec si arénu pronajímá a její provoz na základě  koncesní smlouvy (tu inicioval a prosadil na sklonku roku 2009 někdejší náměstek pro kulturu a sport Ondřej Červinka z ODS) přenechává firmě S-Group Sport Facility Management (dceřinka S group holding /Syner Group) . Té pak město platí 14 milionů korun a protislužbou dostává volné hodiny (4000 ročně).

A jak jejich rozdělení vypadá?

Rada města složená ze zástupců ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj (tehdy jako Liberec občanům), části USZ a bývalých členů Věcí veřejných (opírající se o opozičně smluvní ODS) schválila na svém zasedání v roce 2014 jejich rozdělení na probíhající  pololetí (tedy 2000 hodin) takto: 657 hodin připadne pro mládež Bílých tygrů, patřících Syneru, 500 hodin pro všechny školy zřizované městem, 167 hodin pro krasobluslaře, 140 hodin basketbalisté, 122 hodin mohou využít florbalisté, 105 hodin kuželkáři, 80 hodin fotbalisté Slovanu, 20 hodin basebalisté, 15 hodin je určeno pro atlety a 12 hodin pro házenkáře. Městským strážníkům je pak určeno pro trénování střelby pouhých 12 hodin a Liberečanům pro veřejné bruslení 70 hodin. Město si ještě ponechalo 100 hodin jako rezervu, kde je otázka, zda ji využije.

Kruh se uzavírá. V aréně, kterou spolu s tehdejším městským vedením iniciovali zástupci Syneru, postavil ji Syner, za peníze města spravuje firma spojená se Synerem, bude i v tomto pololetí využívat třetinu času určeného pro město klub, který patří Syneru.

SFM Liberec se nikdy s městem nepodělila o své zisky. Ještě loni se ve výročních zprávách chlubila, jak dobře hospodaří a – jak upozornil Náš Liberec – dokonce uváděla, že má zhruba 11 milionů „na horší časy“. Ty přišly letos s koronavirovou epidemií. Město ji na jaře na pokrytí ztrát poslalo deset milionů korun. Zda pošle další, se uvidí.

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody