Syner Group pokerová hra o další městské miliony nevyšla. Zatím

Snaha Syner Group získat dalších 25 milionů na své podnikání v prostorách libereckého Sport parku a arény nevyšla. Zatím. Nicméně včera zástupci města Liberec oznámili, že odmítají dotovat byznys dceřinky Syner Group dalšími 25 miliony. Nicméně v budoucnu má k nějaké dohodě dojít.

V posledních dnech společnost Sport Facility Management Liberec (SFM) patřící do stáje Syner Group, která má na základě koncesní smlouvy pronajatý liberecký Sportparka a zdejší arénu hrozila městu tím, že k poslednímu listopadovému dni ukončí smlouvu a jako provozovatel odejde, pokud nedostane další příspěvek 25 milionů korun. Ještě loni se ve výročních zprávách chlubila, jak dobře hospodaří a – jak upozornil Náš Liberec – dokonce uváděla, že má zhruba 11 milionů „na horší časy“. Ty přišly letos s koronavirovou epidemií. 

Město Liberec již na jaře hlasy Starostů, ODS a ANO podpořilo podnikání společnosti SFM částkou deset milionů korun, z čehož polovina měla jít na platy a na to, aby se nepropouštělo. Nicméně se propouštělo. Vedení města nakonec vzalo peníze pro SFM Group z fondu pro malé sportovní kluby, spolky které se ve městě zabývají kulturou a ochrannou přírody. To vzbudilo velikou vlny nevole u liberecké veřejnosti.

SFM po několikahodinovém vyjednávání nakonec oznámilo, že v aréně a Sport parku zůstává. Jeho zástupci si zřejmě spočítali, že podobné podmínky by těžko našli jinde.

Považuji za dobrou zprávu, že SFM nadále zůstává provozovatelem Sport Parku a je připraveno plnit své závazky bez nároku na jakoukoliv další finanční pomoc od města, o kterou opakovaně žádalo. Chápeme, že situace SFM kvůli dopadům pandemie není jednoduchá. Nicméně, jak jsme již avizovali, v tuto chvíli SFM nemůžeme, a tudíž ani neposkytneme, žádnou další finanční podporu. Při jednání s jejich zástupci jsme nicméně za město přislíbili podporu v tom, že jsme připraveni jim maximálně, a v rámci svých kompetencí, pomoci s žádostmi o kompenzace ztrát od státu,“ říká primátor města Jaroslav Zámečník.

Přes toto oznámení, podle ČTK, zástupci SFM i města Liberce připustili, že se přeci jen nějak dohodnou. Zástupci města vyjádřili ochotu společně usilovat o finanční náhrady mimo rozpočet města. „Tato podpora vedení města je pro nás velmi důležitá, stejně tak i potvrzení výhodnosti našeho provozování areálu pro město, které potvrdila analýza města,“ dodal pro ČTK jednatel SFM Lukáš Přinda. 

Potvrdil to i náměstek pro kulturu a školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). „Ani jedna ze stran nepodala výpověď. Dohodli jsme se, že se dohodneme,“ sdělil ČTK Ivan Langr, pro kterého byla paradoxně výtahem do politiky na kandidátce Změny pro Liberec (později přešel ke Starostům) jeho akademická práce, ve které silně kritizoval „systémovou korupci“ a klientelismus v Liberci, kde výstavba a provoz arény ve prospěch Syneru hrají podstatnou roli.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody