Nakládá kraj správně s vakcínami od státu?

Vedení kraje si na kritice státu ve věci očkování proti covid-19 postavilo nemalou část současného PR. Nicméně se zajímavou zpětnou kritikou krajské politiky přichází dnešní opozice. Tvrdí, že kraj si dělá zbytečné rezervy vakcín, které od státu dostane, místo toho, aby očkoval více lidí, což doporučují odborníci. Krajský náměstek pro zdravotnictví s tím nesouhlasí.

K minulému týdnu dorazilo do Libereckého kraje zhruba 14 tisíc očkovacích dávek (čísla se mění každý den, vycházíme z přehledu, který zveřejnil minulý týden Český rozhlas). Liberecký kraj naočkoval jen něco mezi 7-8 tisíci dávkami a celých 45 % si schoval na další očkování, respektive na další dávky již jednou očkovaných. To ale nemusí být správný přístup.

Zdravotníci upozorňují, že za špatné situace, ve které se Česká republika, a tedy i Liberecký kraj nachází, je lepší očkovat tzv. „na nulu“. Tedy naočkovat najednou co nejvíce lidí, protože i první dávka očkování zaručuje poměrně vysoký stupeň ochrany proti viru. „Imunita vzniká už při první dávce. I když jsou případy, kdy klient může prodělat onemocnění už po první dávce. Nicméně určitá úroveň ochrany tam je. Doporučoval bych proto alespoň za nás strategii číslo jedna (tedy „očkovat na nulu“ – pozn. red.),“ doplnil pro Český rozhlas předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich, který současně řídí Nemocnici Hranice.

Vedení Libereckého kraje ve složení Starostové pro Liberecký kraj, Piráti a ODS, jdou ale proti tomu a téměř polovinu dodaných dávek si schovává pro další dávky již jednou očkovaných. Přesněji jde o zhruba 45% všech dávek, což je nejvíce ze všech krajů v České republice.

To kritizuje krajská opozice. „Většina krajů už téměř spotřebovala vakcíny proti nemoci Covid 19, které jim byly přiděleny, případně si tyto kraje ponechaly pouze vakcíny pro obyvatele, kteří už dostali první dávku a musí s odstupem času dostat druhou.45,5 % vakcín dosud určených pro Liberecký kraj podle zjištění iRozhlas.cz však stále čeká z nějakého důvodu v lednici.,“ upozorňuje nově zvolená krajská předsedkyně ANO Jitka Volfová. „Nějaká rezerva je samozřejmě nutná, ale dělat si přehnané zásoby je v rozporu s tím, co by mělo být naším hlavním cílem, a to proočkovat co nejdříve většinu obyvatel našeho regionu. Navíc tím jdeme proti doporučení odborníků,“ dodává opoziční krajská zastupitelka a zároveň starostka České Lípy Jitka Volfová.

Vedení kraje na sebe nenechalo v reakci dlouho čekat. Ačkoliv věci kolem očkování většinou komentuje hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), nyní musel vše vysvětlovat jeho náměstek pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS. Ten s opozicí nesouhlasí a popisuje stanovisko krajské vlády: „Naočkovaných osob 1. dávkou může být do konce února 2021 cca 8.190, jinak se nepodaří zajistit z množství, které je rozepsáno pro celý kraj, očkování druhou dávkou. U nově otevřených termínů v Centrálním rezervačním systému od 22. ledna 2021 je termín přeočkování stanoven na 28 dnů (tyto termíny se otevírají v řádu stovek týdně). Toto číslo (8.190) tak bude trošku vyšší, ale ne o mnoho.,“ napsal ve svém prohlášení náměstek Richter.

„Kdybychom dle rady některých médií a dalších kritických hlasů „vyočkovali“ vše až do nuly, pak v tomto týdnu nikoho nového očkovat nemůžeme (veškeré dávky půjdou jen na přeočkování, my však máme v rezervačním systému otevřena místa i pro 1. dávku). Dále nám příští týden pak bude chybět 1.170 vakcín a ten následující celkem 2.340 vakcín. Termíny pro 1. dávku pro seniory máme otevřeny i v dalších týdnech.,“ dodal v reakci na kritiku Vladimír Richter.

Liberecký kraj si podobnou politikou „předzásobením“ udělal problém loni. V květnu, na konci krizového stavu nakoupil od jedné firmy 1,5 milionu roušek za zhruba 70 milionů korun, kdy jedna rouška vycházela na zhruba 47 Kč. Přitom minimálně již za pár týdnů v létě loňského roku se tytéž roušky daly sehnat za polovinu. Na vedení Libereckého kraje bylo v této věci podáno trestní oznámení.

.
Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody