Budovu Uranu čeká rekonstrukce za 84 milionů korun

Rekonstrukce bývalé budovy Uranu by měla vyjít na 84 milionů korun a má trvat 37 týdnů. Řekl to na včerejší tiskové konferenci primátor města Jaroslav Zámečník (SLK). Kam se budou stěhovat úředníci sídlící v Uranu, se ještě neví.

Nová architektonická soutěž na zchátralou budovu Uranu postavenou v roce 1969 proběhla v létě 2019. Vítězný návrh ateliéru re:architekti počítá s moderní fasádou, kde jsou ale zvoleny takové materiály, které zajistí, že fasáda bude přirozeně stárnout a zapadat do plánované obnovy třídy 1. máje, která je již několik desítek let plná proluk.

Nová fasáda bude také, podle primátora Zámečníka, nejdražší částí celé rekonstrukce. Obměnou by ale mělo projít i technické zázemí budovy. Vedení města zvažuje i možnost, že by v prvním nadzemním podlaží vznikly i odbavovací prostory pro přilehlé autobusové zázemí, poté, co Liberecký kraj nezvládl minulým vedením města připravený projekt na nový autobusový terminál a nechal propadnout dotaci 160 milionů korun.

„Pověřil jsem Kancelář architektury města, aby vypracovala, zda je možné umístit do těchto prostor odbavovací prostory pro autobusové nádraží,“ řekl primátor Zámečník. Podle něj se rekonstrukce nedotkne městské policie, která je v budově připravena sloužit i během ní.

Naopak se z budovy bude stěhovat asi 50 úředníků. Sídlí zde například sociální odbor a odbor, který má starosti městské byty. Stěhování se dotkne ale i technického zázemí. „“Zadal jsem úkol zahájit proces stěhování serverovny. V Uranu je jedna ze dvou serveroven, to znamená paměťových center celého magistrátu, takže ji chceme přestěhovat do většího klidu, aby nebyla ohrožená síť magistrátní,“ uvedl primátor.

Kam se ale postěhují úředníci, se ještě neví. Podle primátora bude nutné najít odpovídající prostory a možná se půjde cestou výběrového řízení. „Toto bude mít na starosti zřejmě pan tajemník, aby našel vhodnou nemovitost, pro naše pracovníky,“ řekl Jaroslav Zámečník.

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody