Vedení města otáčí. Změní právní kancelář, která řeší převod bytů družstvům

Poté, co Náš Liberec upozornil na rozporuplné znění smluv, které předložilo vedení města bytovým družstvům, rozhodli se představitelé radnice konat. V pátek oznámili, že město Liberec ukončí spolupráci s advokátní kanceláří Arzinger & Partneři, která měla na starosti zpracování a přípravu znění smluv k převodu bytových jednotek na družstevníky. 

Náš web již minulou středu přinesl jako první informace, že vyznění smluv o převodu městských podílů na bytová družstva, které Starostové předložili na jednání klubů, je značně problematické.  Vyplývá z nich například nemožnost pronajmout byt, zřídit si v něm sídlo podnikání, povinnost ve svých bytech trpět kontroly ze strany města.

Pokud by toto družstevníci neplnili, hrozí jim pokuta ve výši, která odpovídá před dvaceti lety státem (a nikoliv městem) poskytnuté dotaci, tedy 320 000 Kč. Smlouvy vycházely z práce advokátní kanceláře Arzinger & Partneři, kterou si zadalo město. V pátek poté přišla reakce vedení města.

V tiskovém prohlášení se uvádí, že pracovní skupina, složená ze zástupců všech politických uskupení, která má převod družstevních bytů na starosti, minulý týden vedení města zároveň navrhla, aby se na základě jejího doporučení vybrala pro přípravu smluv k převodu bytů jiná právní kancelář. Důvodem je, že závěry a stanoviska, které kancelář Arzinger & Partneři městu doručila, neumožňují uzavřít s družstevníky nové smlouvy tak, jak to předpokládali zástupci vedení města i pracovní skupiny. Změnu právní kanceláře musí ještě odhlasovat městská rada.

„Závěry této právní kanceláře nám bohužel neumožňují uzavřít kupní smlouvy tak, jak jsme předpokládali. Při posuzování návrhu nových smluv mezi městem a družstevníky, které mají všem zúčastněným konečně zajistit férový a hlavně právně zcela čistý převod bytů z města na družstevníky, jsme narazili na některé body, které nemohou družstevníkům garantovat převod za korunu s podmínkami, které v dubnu odsouhlasili zastupitelé. Neznamená to, že by dotyčná právní kancelář odvedla špatnou práci. Její výklad a zpracování návrhu smluv ale nemůžeme akceptovat,“ říká primátor Jaroslav Zámečník.

Na jednání vedení města, kterého se začátkem týdne mimořádně zúčastnila i většina radních a zástupců pracovní skupiny pro převod bytů z města na družstevníky vedené zastupitelem a radním Petrem Židkem, proto padlo rozhodnutí spolupráci s právní kanceláří Arzinger & Partneři ukončit.

„Všichni přítomní zároveň souhlasili, že členové pracovní skupiny pro dořešení převodu družstevních bytů osloví několik dalších právních kanceláří, které mají s řešením této problematiky rovněž zkušenosti. Věřím, že pracovní skupina co nejrychleji zajistí nové právní stanovisko, které obratem předloží družstevníkům i zastupitelům. Oběma stranám tohoto nešťastného sporu jde hlavně o to, aby co nejdříve našly společné řešení, ale současně respektovaly zákony této země,“ upozorňuje liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

Politické vedení Liberce anoncuje, že jakmile pracovní skupina doporučí konkrétní novou právní kancelář, město s ní uzavře smlouvu. Ihned poté právníci musí co nejdříve připravit nový návrh znění budoucích smluv mezi městem a družstevníky. Smlouvám totiž běží termíny naplnění a některá družstva již upozornila, že pokud nebude včas majetek převeden, nezbyde jim nic jiného, než podat žalobu u soudu. 

Spor s družstvy se vede v Liberci celý rok, a to od doby, kdy zástupci Starostů pro Liberecký kraj v čele s primátorem požadovali po družstevnících doplacení tržního rozdílu za podíl města, který vznikl před dvaceti lety, kdy město bylo pouhým garantem výstavby družstevních bytů a na to určené státní dotace.

Po roce neúspěšných jednání ale přišla letos série soudních rozhodnutí, která se přiklonila na stranu družstevníků. Vedle toho se pro družstva a jejich nároky vyslovilo i společné Stanovisko tří ministerstev, které jasně deklaruje, že právo je na straně družstevníků. Až na základě toho uznali v Liberci i na kraji vládnoucí Starostové, že jsou družstevníci v právu a v dubnu bylo odhlasováno, že jim má být převeden městský podíl tak, jak jim zaručují smlouvy. 

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody