Náměstek za Starosty vyzývá ke kroužkování. Porušení smlouvy, zní od Pirátů

V koalici Pirátů a Starostů to skřípe. Náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Jan Sviták otevřeně vyzývá k podpoře Starostů na společné kandidátce. Podle Pirátů tím jasně porušuje koaliční smlouvu.

Obavy, že voliči Starostů budou kroužkovat své kandidáty a vyšachují ty jejich, měli Piráti od začátku spolupráce s hnutím STAN. Zejména v Libereckém kraji, kde dominují Starostové pro Liberecký kraj, což je sesterská organizace STAN, to bylo na místě. A jak se ukazuje, byly to obavy oprávněné.

Značnou nevoli ke spojení s liberálními Piráty cítí Starostové u svých voličů, kteří se často rekrutují z konzervativního prostředí menších obcí. Zejména na sociálních sítích je v posledních měsících slyšet, že je to pro voliče Starostů velké zklamání.

Přední politici Starostů se snaží své voliče uklidňovat a motivovat k podpoře ve volbách, nejdále v tom zašel náměstek hejtmana Libereckého kraje Jan Sviták. Ten přímo voliče vyzval k podpoře Starostů na kandidátkách.

„Se stoupajícími preferencemi přišly zákonitě i rozporuplné reakce veřejnosti a především u spojenectví Pirátů se Starosty se setkávám dnes a denně u kolegů z měst a obcí s výhradami vůči tomuto svazku a tím i kandidatuře členů hnutí SLK, které dříve pravidelně podporovali. Řešení je přitom jednoduché. Společná kandidátka PIRSTAN vzešla z demokratického rozhodnutí členských základen obou stran a má jediný cíl. Zbavit zemi zátěže a ohrožení našeho státu, které dnes a denně přináší hnutí ANO. Kandidátka je sestavena z jednotlivých kandidátů, které osobně známe z jednotlivých měst a obcí a v případě neztotožnění se s kandidátkou jako celkem, máme možnost podpořit ty nám známé, blízké a roky prověřené. JÁ OSOBNĚ BUDU VOLIT A PODPOROVAT KANDIDÁTY HNUTÍ STAROSTOVÉ PRO LIBERECKÝ KRAJ, KTERÉ ZNÁM JIŽ MNOHO LET A S JEJICHŽ PRACÍ SE PLNĚ ZTOTOŽŇUJI,“ napsal na svém politickém profilu na Facebooku Jan Sviták.

Reakce na sebe dlouho nenechala čekat. Příznivci Pirátů mu okamžitě vytkli, že porušuje koaliční smlouvu. V ní se jasně píše: „Kandidát koalice je povinen zdržet se jakékoliv výzvy, přímé či nepřímé, veřejné či osobní, ke kroužkovaní.“

„Dobrý den, doporučuji Vám přečíst onu koaliční smlouvu. Je to opravdu dobrý politický dokument. Na jednu stranu se v ní dočtete, co všechno z toho, co píšete, není pravda. Ale zas na druhou stranu se v ní dočtete, že ji tímto porušujete,“ reagoval na Jana Svitáka například člen Pirátů Michal Karim Macek.

„To je skoro otevřená výzva ke kroužkování, nezakazuje takové chování koaliční smlouva?“ položil řečnickou otázku poslanec Pirátů Lukáš Kolis Kolářík. Další diskutující, rovněž člen Pirátů, Lukáš Vondrák, mu odpověděl: „Přesně tak. Ale čekal jsem to v Libereckém kraji dříve…“

Starostové pro Liberecký kraj jsou dominantní politickou silou v regionu, v posledních krajských volbách dosáhli téměř 39 %. Ve vedení Libereckého kraje jsou v koalici s ODS a Piráty. Hejtman Martin Půta, přes sliby dané voličům, že bude celé volební období pracovat pro kraj, usiluje o post ministra dopravy v případě volebního úspěchu PirStan. Pirátům, kteří se jindy prezentují jako hnutí se silným protikorupčním étosem, pak zase nevadí korupční kauzy Starostů i ODS, včetně hejtmana Půty, kterému hrozí 5 let ve vězení za korupci a zneužívání pravomocí.

 

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody