Státní zástupce chce pro Peltu 9 let kriminálu

Státní zástupce Ondřej Trčka navrhuje vysoké tresty pro obžalované v kauze zneužívání sportovních dotací kolem fotbalového bosse Miroslava Pelty. Známý jablonecký politický podnikatel má jít do vězení na 9 let.

Státní zástupce požaduje, aby Miloslav Pelta (ODS/SPOLU) šel do vězení na devět let nepodmíněně. K tomu má zaplatit 25 milionů korun jako peněžitý trest a státní zástupce navrhuje rovněž zákaz činnosti na pět let. Jako první zprávu přinesla ČTK.

Pro Peltovu spojenkyni, bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, pak státní zástupce chce trest ještě vyšší – deset let vězení, finanční trest ve výši šesti milionů korun a také zákaz činnosti po dobu pěti let.

Za mříže má jít i nejvlivnější muž českého sportu. Pro šéfa České unie sportu Miroslava Janstu pak podle ČTK žalobce Trčka navrhl pět let vězení a finanční trest ve výši dvou milionů korun a rovněž zákaz činnosti na pět let.

Finanční trest ve výši pěti milionů korun požaduje Trčka po Fotbalové asociaci ČR a dva a půl milionů pak po České unii sportu. Vedle zmíněných aktérů této kauzy by podle žalobce měl skončit ve vězení také bývalý ředitel odboru sportu Ministerstva školství Zdeněk Bříza a generální sekretář České unie sportu Jan Boháč. Břízovi státní zástupce navrhl šest let za mřížemi, Boháčovi pak pět. Oba by podle návrhu Trčky měli také zaplatit finanční trest ve výši dvou milionů korun a na pět let by jim měl soud zakázat činnost.

Celá kauza se týká sportovních dotací, které měli obžalovaní ovlivňovat. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zatkli Miroslava Peltu 3. května 2017. Podle dosud známých informací jsou spolu se státním zástupcem přesvědčeni, že měl pod kontrolou celý chod dotačního řízení na ministerstvu. Kvůli projektům sice měly zasedat hodnoticí komise, ale vše mělo proběhnout jen na oko. Ve skutečnosti bylo o výsledcích rozhodnuto dopředu, jak si přál Miroslav Pelta.

Tyto takzvané investiční dotace jsou směřovány jednotlivým sportovním organizacím. Pelta měl, dle detektivů, rozhodovat, která a kdo kolik dostane podle svého nebo zájmu třetích osob. Scházel se kvůli tomu se svou údajnou milenkou, Simonou Kratochvílovou, náměstkyní mistryně školství, v pronajatém bytě v centru Prahy. Jedním z momentů jeho rozhodování například bylo, aby byl opětovně zvolen do funkce předsedy Fotbalové asociace ČR nebo jak si naklonit vlivné osoby, zejména politiky a podnikatele.

Šéf fotbalové asociace Pelta a náměstkyně se měli údajně domlouvat například na tom, jak rozdělit takzvané investiční dotace pro rok 2017 v celkové výši 454 milionů korun. A to ještě předtím, než vůbec zasedla expertní komise Ministerstva školství, která o nich rozhoduje. Zástupci protikorupční policie dále například tvrdí, že Peltovi se povedlo navýšit dotaci pro fotbalovou asociaci na roky 2017 až 2019 z 553 milionů korun na 562 milionů.

Z navyšování dotací skrze Kratochvílovou měl mít Pelta i osobní prospěch. Dělo se tak na příkladu fotbalového klubu v Hodoníně, pro nějž měl Pelta sehnat podporu. Firma Moravské naftové doly podporuje FK Jablonec, který patří Peltovi, ale nezávisle na tom i fotbalový Hodonín, kde těží naftu. Pelta to dobře věděl a takto naléhal na Kratochvílovou, aby hodonínský klub získal fotbalovou dotaci a podle odposlechů přímo tvrdil, že je to kvůli podpoře jeho vlastního jabloneckého týmu, který je zase zpětně firmou Moravské naftové doly sponzorován.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody