Město se zbaví Lidových sadů přesně po 120 letech, kdy mu patřily

Zásadní krok, který se chystají učinit na kraji i na městě vládnoucí Starostové pro Liberecký kraj, nabývá zvláštní symboliky. Na konci listopadu to bude přesně 120 let, kdy město Liberec zřídilo oblíbené Lidové sady. V listopadu je přitom odevzdá Libereckému kraji, byť o tom před volbami nikdo nemluvil.

V úterý 30. listopadu to bude přesně 120 let, kdy zástupci tehdejšího vedení města Liberec, respektive Reichenberg, slavnostně otevřeli budovu Volksgarten, dnešního Kulturního a společenského centra Lidové sady, které dalo později jméno celé okolní čtvrti.

Symbolicky v listopadu se zřejmě rozhodne o tom, že Lidové sady přesně po 120 letech přestanou být majetkem města. Shodli se na tom především Starostové pro Liberecký kraj, kteří mají drtivou většinu v Liberci samotném i na Libereckém kraji. Převod Lidových sadů se má odehrát v rámci převodu zoologické zahrady pod kraj.

Liberečtí Starostové přitom v roce 2018, když vyhráli volby, nic takového Liberečanům ve svém programu neslibovali. Není v něm dokonce ani věta o převodu zoo nebo botanické zahrady. Při krajských volbách 2020 Starostové pro Liberecký kraj sice již převod zoo pod kraj zmínili, o převodu Lidových sadů a přilehlého dětského koutku nepadlo ovšem ani slovo.

Necelý rok před volbami prosazují v Liberci i na kraji převod botanické zahrady, zoo, Lidových sadů i dětského koutku Starostové, ve spojení s ODS, víceméně na sílu. Jak informoval Náš Liberec, kraj již o převodu rozhodl, v Liberci tomu zatím zabránil fakt, že stále více zastupitelů má s převodem problémy. Kromě opozice je proti i část zastupitelů z koaličního ANO.

Primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů ovšem vidí v převodu zoo i Lidových sadů potenciál pro jejich rozvoj. „Převod zoo a botanické zahrady pod Liberecký kraj má smysl a umožní více soustředit veřejné prostředky na jejich rozvoj. Plánované změny, dohodnuté s Libereckým krajem, považuji za velmi důležité jak pro Liberec, tak i pro Liberecký kraj a zejména pro převáděné organizace. Pevně věřím, že ke schválení dojde v nejbližším možném termínu,“ uvedl primátor.

Nicméně opozice upozorňuje, že o tak klíčovém městském majetku se dnes de facto rozhoduje na kraji a osud Liberce mají v rukou okolní vesničtí starostové, kteří převažují v hnutí Starostů pro Liberecký kraj.

„Tento převod jasně ukazuje, kdo v Liberci rozhoduje. Samotných libereckých Starostů je totiž jen osm. Osm lidí, kteří jsou plně závislí na vůli hejtmana Půty a starostů okolních obcí a jejich penězích za mandáty,“ myslí si opoziční zastupitel Jindřich Felcman ze Změny pro Liberec/Zelených. „Navíc se ukazuje, že Starostové opět podvedli voliče, protože před nedávnými parlamentními volbami slibovali pomoc obcím a podle vládního prohlášení mají být prostředky navýšeny opět jen krajům,“ upozorňuje Felcman.

Podle Felcmana jsou Lidové sady i dětský koutek přesně tím typem zařízení, které slouží výlučně Liberečanům a mělo by si ho tedy spravovat město. „Je to kulturní stánek, který by si město rozhodně mělo ponechat a ovlivňovat, co v něm bude provozovat. Copak Liďáky bude navštěvovat pravidelně někdo ze Semil nebo z Kravař u České Lípy? Ne, vždycky to budou Liberečáci. Bohužel tímto rozhodnutím dělají Starostové z Liberce opět město druhé kategorie,“ hněvá se Felcman.

Restaurační budova Volksgarten byla 30. listopadu 1901 v 10 hodin slavnostně otevřena a uvedena do provozu. Název Volksgarten se již původně vztahoval k veřejnému parku. Posléze se název ujal i pro celou okolní čtvrť.

Po druhé světové válce název Volksgarten zcela zmizel a pro tuto část města se začalo používat pojmenování Lidové sady. Budova sloužila nadále různým kulturním a společenským aktivitám města. V roce 1955 byla předána Ministerstvu národní obrany a stal se z ní Armádní dům, krátce nesla také název Dům osvěty.

30. prosince 1956 převzal budovu Park kultury a oddechu v Liberci, který se stal největší a zastřešující kulturní organizací města. Působil v areálu až do svého zániku 31. prosince 2000. 1. ledna 2001 se areál vrátil ke svému názvu Lidové sady a byl jako kulturní a společenské centrum provozován společností Kulturní služby Liberec s.r.o.

30. července 2011 převzala správu areálu liberecká zoologická zahrada, činnost centra zůstala zachována v celém rozsahu. Kulturní a společenské centrum Lidové sady se stalo střediskem příspěvkové organizace Zoologická zahrada Liberec.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody