Případ podvodných restitucí s libereckou spojkou nekončí, stát by mohl získat pozemky zpět

V Praze se k soudu vrací případ podvodných restitucí za 1,4 miliardy korun, na kterém bohatli pražští kmotři z ODS Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička a také šéf libereckého Syneru Petr Syrovátko. Souzen je ovšem jen úředník, který pozemky vydával. Pokud bude shledán vinným, podvodně získané pozemky propadnou státu.

Loni v červnu dostal Jan Horák, právník Státního pozemkového úřadu, 7 let za mřížemi v kauze falešných miliardových restitucí. Letos v květnu jej ale soud osvobodil. Horák se měl podílet na tom, že stát vydal na základě zfalšovaných restitucí majetek za miliardy. Nyní se Horák vrací před soud na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Jako první přišel se zprávou server Seznam zprávy. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu, kterým Seznam Zprávy disponují, soud shledal, že právník Horák nebyl jen úředníkem. „Výkonem pravomoci úřední osoby je nejen samotné úřední rozhodování, nýbrž i předchozí opatřování podkladů pro rozhodnutí,“ prohlásil senát vedený předsedou Jiřím Pácalem v usnesení Nejvyššího soudu, které Seznam Zprávy získaly. „Obviněný se tedy nemůže zbavit odpovědnosti poukazem na to, že to nebyl on, kdo přímo rozhodoval,“ dodali nejvyšší soudci. Výrok je to důležitý hlavně proto, že stát se snaží získat restituované pozemky zpět do svého vlastnictví.

Pokud by Vrchní soud (k němuž se případ po zásahu Nejvyššího soudu vrátí) napodruhé uznal, že je Horák vinen, a navíc, že zločin spáchal úmyslně, automaticky by pozemky propadly státu. Zatím alespoň část z nich drží „političtí podnikatelé“ z Prahy a z Liberce.

Podle protikorupční policie a státního zástupce měli tehdejší úředníci Pozemkového úřadu vytvořit falešnou neteř někdejšího prvorepublikového agrobarona Julia Bečváře, který měl rozsáhlé nemovitosti na území dnešní Prahy. Ty mu stát po únoru 1948 zabavil a Bečvářova rodina i příbuzní údajné neteře o ně zažádali.

Příběh pak má pokračování za současného režimu, zejména mezi lety 2010-2011, kdy političtí podnikatelé jako tzv. pražští kmotři Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička spolu s majitelem liberecké společnosti Syner Petrem Syrovátkem a jeho bratrancem a bývalým politikem liberecké ODS Jaroslavem Mejstříkem založili firmu BEČVÁŘOVA, a. s., která skupovala restituční nároky po dědicích zmíněného velkostatkáře a náhradou žádala po státu kompenzace.

Tato skupina kolem politických podnikatelů Janouška, Hrdličky a Syrovátka vyplatila restituentům několik desítek milionů korun, sama ale na restitučních nárocích přišla k majetku zhruba 1,4 miliardy ze státního rozpočtu. Janoušek, Hrdlička ani Syrovátko ovšem na lavici obžalovaných neusedli, ale figurovali zde jen jako svědci.

Celý případ jako první před několika lety popsal Náš Liberec ve spolupráce s CNI. Ukázali jsme, jak byla pro celý podezřelý projekt zásadní provázanost liberecké ODS na Státní pozemkový úřad. Jak popsal Náš Liberec již před několika lety, v době, kdy se Pozemkový fond ČR podezřelým restitučním procesem zabýval, působil na pozici ředitele tohoto úřadu Radim Zika, bývalý radní Libereckého kraje a neúspěšný kandidát na post libereckého hejtmana za ODS.

Jaroslava Mejstříka z firmy BEČVÁŘOVA, a. s., pojí se Zikou nejen mateřská strana ODS, za kterou byli společně v roce 2000 zvoleni do libereckého zastupitelstva, ale jsou to také dobří známí. Podle informací Našeho Liberce Mejstříkova firma Europ a.s. sídlila ve stejné liberecké vile, ze které z Liberce úřadoval také Zika coby tehdejší šéf fondu.

A byl to právě Zika, kdo například v roce 2011 vydal (podle zápisu z jednání dozorčí rady) pokyn k mimosoudnímu jednání s restituenty po velkostatkáři Bečvářovi. Tímto krokem by se vyhnuli dlouhým soudním sporům a byly by jim požadované pozemky přiřknuty. Návrh nakonec neprošel.

Podezřelé restituce kolem Bečvářova statku ale měly dozvuky i v našem regionu. Jak na jaře upozornil Náš Liberec ve spolupráci s Reportéry ČT, lidé z prostředí Syneru, ODS a rodiny Petra Syrovátka se podobným způsobem dostávaly k nemalým pozemkům i na území sousedního Jablonce nad Nisou.

 

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody