Postřehy ze zastupitelstva: rozpočet schválen. S bazénem se nepočítá

Možná nejdiskutovanější problém Liberce těchto dní, tedy rekonstrukce bazénu, se vůbec do rozpočtu nedostal. Opozici se nepodařilo prosadit ani návrh na zřízení fondu na modernizaci městského plaveckého bazénu, který by na něj shromažďoval peníze.

Výdaje Liberce v roce 2022 budou 2,536 miliardy korun, příjmy budou o 257 milionů nižší. Jak Náš Liberec informoval již v tomto týdnu, chce město rozdíl kompenzovat částkou 300 milionů z přebytku hospodaření z předchozích let a z nevyčerpaných peněz ve fondech rozvoje.

Opozice ale silně kritizovala, že město nejen neplní své sliby voličům, ale méně peněz půjde také na práci s veřejným prostorem, zelení a hřišti. „Na opravu hřišť dáváte jenom dva miliony. To je prostě na statisícové město směšně malá částka. Myslím, že taková částka by nestačila ani pro Vratislavice,“ řekl Jaromír Baxa z LOL-Liberec otevřený lidem.

Podle Baxy se nedostane ani na rekultivaci přehrady nebo veseckého Tajchu. Jeho kolegovi z opozice, Josefu Šedlbauerovi, zase vadí, že město nemá ani zřízený fond, kam by ukládalo peníze na modernizaci bazénu. Přitom podobný fond město zřídilo například na výstavbu Centra urgentní medicíny, kde je největším investorem Liberecký kraj.

„Rozpočet je zajímavý vlastně jedinou věcí. A to tím, co v něm vůbec není. Není zde ani koruna na rekonstrukci bazénu. Tady se mluví o investici za jednu miliardu, ale vedení města nepřipravilo vůbec žádné peníze na to, aby se tato rekonstrukce mohla financovat,“ řekl opoziční zastupitel Josef Šedlbauer.

Na to vedení města reagovalo, že pokud se realizace nechystá, není potřeba mít peníze alokované. „My na bazén nemáme žádné prostředky, protože se v příštím roce jeho oprava realizovat nebude,“ reagoval ekonomický náměstek Zbyněk Karban z ANO. Podle něj jsou peníze připraveny na jiné investiční akce, například na kofinancování projektů podpořených evropskými dotacemi.

Do nově zřízené firmy Bazén Liberec ale dá město 45 milionů korun. Firma, ve které, jak informoval Náš Liberec, bez výběrového řízení dostali placené pozice i místní politici, však bude obstarávat jen chod samotného bazénu, nikoliv jeho modernizaci.

Mezi největší výdaje budou tradičně patřit prostředky pro organizace, které udržují chod města a jeho služeb. Technické služby města dostanou příští rok přes 226 milionů, což je skoro o 73 milionů více než letos. Vedení radnice to zdůvodňuje tím, že nově mají ve správě i veřejné osvětlení. O 27 milionů na 349 milionů stoupne příspěvek pro dopravní podnik a skoro o deset milionů i pro společnost FCC Liberec, jež zajišťuje svoz komunálního odpadu.

Naopak o deset milionů méně dostane Šaldovo divadlo, bezmála 105 milionů. Naivní divadlo si pohorší z 16,5 na 14 milionů. Liberec se také zavázal Libereckému kraji přispívat 25 milionů na chod zoo poté, co mu obě organizace odevzdal, když naopak Liberecký kraj v minulosti odmítl stejným způsobem přispívat městu. Dalších 12 milionů dá nově město i do domu seniorů na Františkově, který naopak dostal od kraje, který se o něj již nechtěl starat.

Subscribe
Upozornit na
46 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody