V dubnu se v Liberci před soud vrátí Metrostav i hejtman Půta

Pátého dubna začne další jednání v jedné z největších korupčních kauz v novodobé historii Liberce. Případ, který před několika lety otevřel Náš Liberec, skončil u soudu, kde na lavici obžalovaných zasedne 12 lidí a 4 firmy. Mezi nimi i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nebo největší česká stavební společnost – Metrostav.

Případ, ve kterém jde o údajné tunelování evropských dotací v Liberci, bude začínat znovu s novým soudcem. Jeho předchůdce, liberecký soudce Petr Neumann, všechny obžalované osvobodil a to včetně těch, kteří se přiznali. Jeho rozsudek ale naprosto rozcupoval Vrchní soud a případ se de facto vrací na začátek. Neumann odešel do důchodu a předsedou senátu se stal nový soudce.

V kauze již padly návrhy trestů. Státní žalobce žádá vysoké tresty, a to i pro libereckého hejtmana. Podle státního zástupce Radima Kadlčka jednal Martin Půta jednoznačně v rozporu s veřejným zájmem, jak mu ukládá zákon, a naopak ve prospěch Metrostavu, od kterého podle žaloby přijal úplatek za to, že pomůže prosadit urychlené vyplácení desítek milionů dotací na rizikový projekt kostela sv. Máří Magdalény.

Podle policie a žalobce mu za to byl slíben úplatek ve výši 800 tisíc korun, z čehož bylo 500 tisíc již vyplaceno. Podle státního zástupce se Půtovy kroky jednoznačně shodují s tím, co si vedli ve svých, policií zabavených poznámkách další obžalovaní z Metrostavu a dalších firem, kteří mezi sebou o tom, že Půta dostane úplatek, hovořili. To dokládají policejní odposlechy, které zazněly u soudu. Státní zástupce chce pro něj 5 let ve vězení nepodmíněně.

Hejtman vinu celou dobu popírá a hovoří o kampani proti jeho osobě ze strany státního zástupce. Pro svá tvrzení ale nikdy nepředložil žádné důkazy.

Státní zástupce ovšem žádá i vysoké tresty pro další obžalované. Náš Liberec případ sleduje a již v minulosti přinesl, jako jediné médium, podrobný popis celé kauzy, jejích aktérů i návrhů trestů od státního zástupce a jejich odůvodnění. Přečíst si je můžete ZDE.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky. Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik (tehdy ODS) byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. Proto chtěl změnu financování – peníze předem.

Tomu měla napomáhat celá organizovaná skupina složená z lobbistů, stavebníků, ale i úředníků a politiků. Mezi nimi měl být i hejtman Půta, který měl dle tabulek slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si dle obžaloby nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky. 

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody