Začal soud s Metrostavem a hejtmanem. Ten chce své vlastní jednání

Dnes v Liberci, na neveřejném jednání, začal soud v aktuálně nejznámější korupční kauze regionu. Případ údajného tunelování evropských dotací u projektů spojených se společností Geotermální energie pro občany, na který upozornil jako první před více než deseti lety náš Liberec, pokračuje od roku 2018 u soudu. Nyní začne další líčení s novým soudcem Pavlem Pachnerem.

Soudní jednání bylo dnes neveřejné, nezúčastnil se ho ani obžalovaný hejtman Libereckého kraje Martin Půta, ale jen jeho právní zástupci a advokáti dalších obžalovaných. Nový soudce Pavel Pachner stanovil termín hlavního líčení, které ovšem bude známo, až budou vyrozuměny všechny strany soudního procesu. Podle vyjádření některých obžalovaných by se mělo jednat o červen. Soud vzal také na vědomí žádost Půtových advokátů o to, aby se jeho případem soud zabýval samostatně.

Hejtman se svými obhájci znovu navrhl, aby část případu, jež se týká jeho, byla oddělena do samostatného projednání. „Protože se trochu obáváme, že někteří další obžalovaní budou chtít soud natahovat co možná nejdéle, tak jako to dělali při tom minulém projednávání. Kdežto samozřejmě v mém zájmu žádné natahování soudu není,“ řekl dnes Půta ČTK.

Nicméně jeho slova nejsou úplně pravdivá. Byl to i on, kdo proces zdržoval, byť si před svými voliči vždy stěžoval na jeho délku. Jak upozornil Náš Liberec jako první, podařilo se mu dosáhnout odsunutí procesu do termínu až po minulých komunálních volbách.

V případu je obžalováno 12 lidí a 4 firmy. Mezi nimi i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nebo největší česká stavební společnost – Metrostav. Předchůdce dnešního soudce, liberecký soudce Petr Neumann, všechny obžalované osvobodil a to včetně těch, kteří se přiznali. Jeho rozsudek ale naprosto rozcupoval Vrchní soud a případ se de facto vrací na začátek. Neumann odešel do důchodu.

V kauze již padly návrhy trestů. Státní žalobce žádá vysoké tresty, a to i pro libereckého hejtmana. Podle státního zástupce Radima Kadlčka jednal Martin Půta jednoznačně v rozporu s veřejným zájmem, jak mu ukládá zákon, a naopak ve prospěch Metrostavu, od kterého podle žaloby přijal úplatek za to, že pomůže prosadit urychlené vyplácení desítek milionů dotací na rizikový projekt kostela sv. Máří Magdalény.

Podle policie a žalobce mu za to byl slíben úplatek ve výši 800 tisíc korun, z čehož bylo 500 tisíc již vyplaceno. Podle státního zástupce se Půtovy kroky jednoznačně shodují s tím, co si vedli ve svých, policií zabavených poznámkách další obžalovaní z Metrostavu a dalších firem, kteří mezi sebou o tom, že Půta dostane úplatek, hovořili. To dokládají policejní odposlechy, které zazněly u soudu. Státní zástupce chce pro něj 5 let ve vězení nepodmíněně.

Hejtman vinu celou dobu popírá a hovoří o kampani proti jeho osobě ze strany státního zástupce. Pro svá tvrzení ale nikdy nepředložil žádné důkazy.

Státní zástupce ovšem žádá vysoké tresty i pro další obžalované. Náš Liberec případ sleduje a již v minulosti přinesl, jako jediné médium, podrobný popis celé kauzy, jejích aktérů i návrhů trestů od státního zástupce a jejich odůvodnění. Přečíst si je můžete ZDE.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky. Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik (tehdy ODS) byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. Proto chtěl změnu financování – peníze předem.

Tomu měla napomáhat celá organizovaná skupina složená z lobbistů, stavebníků, ale i úředníků a politiků. Mezi nimi měl být i hejtman Půta, který měl dle tabulek dalších obžalovaných slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si dle obžaloby nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky. 

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody