Nepovolené demolice v kostele sv. Máří Magdalény. Kdo je provádí?

Kostel sv. Máří Magdalény v Liberci se v posledních letech stal slavným zejména kvůli korupční kauze, ve které figurují liberecký hejtman Půta i největší česká stavební firma Metrostav. Náš Liberec ale zjistil, že v kostele, který je kulturní památkou, probíhají drastické stavební úpravy a již kvůli tomu bylo zahájeno řízení se stavebním úřadem.

Všimli si toho mnozí. Na kostele sv. Máří Magdalény se něco děje: je otevřený, pohybují se zde stavební dělníci, auta přivážejí materiál a odvážejí suť. Jenomže nikdo neví, kdo a co zde provádí. Kostel přece patří anonymní společnosti IBERUS, která je v likvidaci…

Vnitřek kostela se v posledních týdnech dočkal rozsáhlých stavebních úprav, které jej nenávratně pozměnily. Jak je patrné z přiložených fotografií z místa stavby, kam není přístup, ale Náš Liberec dokumentací disponuje, stavební zásahy jsou skutečně nemalé.

Zmizel například unikátní štukovo-sádrový skořepinový strop, který dotvářel neopakovatelnou atmosféru této novobarokní památky se secesními prvky. Strop i celá stavba měly hodnotu nejen uměleckou, ale jde i o zajímavou stavebně-technickou památku z počátku 20.století, kdy se používaly navýsost moderní a unikátní technologie. Vedle zmíněného skořepinového stropu šlo například i o centrální podlahové vytápění.

V kostele sv. Máří Magdalény probíhají rozsáhlé stavební práce, bez vědomí památkářů, jak stanoví zákon

Celá situace samozřejmě vadí libereckým památkářům. „Národní památkový ústav v Liberci jako odborná organizace památkové péče je nemile překvapen současnými stavebními pracemi v areálu, které nekorespondují s navrženou obnovou objektu. Stavební práce probíhají bez kontrolních dnů za účasti pracovníků naší organizace. S věcí již byly seznámeny orgány státní správy Magistrátu města Liberec (stavební úřad a oddělení památkové péče) a je na nich, aby podnikly odpovídající kroky, které povedou k nápravě věci,“ uvedl k věci pro Náš Liberec ředitel libereckého Národního památkového ústavu Miloš Krčmář.

Připomeňme, že kostel i přilehlý kapucínský konvent jsou od roku 1966 zapsanou kulturní památkou a jakékoliv nakládání s ním podléhá zákonným pravidlům a regulativům. Každý zásah musí být odsouhlasen příslušnými památkáři. V případě sv. Máří Magdalény se tak neděje. Respektive zde probíhají demolice v rozporu s odsouhlaseným projektem.

Náš Liberec se také obrátil na zástupce ateliéru, který úpravy v objektu provádí. Je jím ostravská společnost Zappa Design. „K celé věci nejsem kompetentní se vyjadřovat. Je tam nařízené řízení se stavebním úřadem, které proběhne na začátku září,“ reagoval na dotaz naší redakce Ivo Faruzel, ředitel Zappa Design. Zároveň odkázal na uměleckého vedoucího projektu Jana Drozdu. 

„Kontrolní den se stavebním úřadem proběhne začátkem září. Památkáři mohou také dorazit, aby se dozvěděli relevantní důvody, které projektanty k zásahům vedou,“ uvedl pro Náš Liberec Jan Drozda.

A kdo že je vlastně objednatelem? Firma IBERUS, které kostel patří, je, jak bylo řečeno, v likvidaci. V likvidaci je i její matka, firma IBERUS EURO, SE. Společnost Zappa Design, která stavební práce na kostele vede, nemá ani funkční web (fungují jen její facebookové stránky, ale i ty byly aktualizované naposledy před třemi lety). Na to, kdo je objednavatelem projektu u Zappa Design, její představitelé neodpověděli.

Unikátní štukovo-sádrový skořepinový strop byl zničen a sundán

Vlastník kostela, společnost IBERUS s.r.o., se dostala již roku 2015 do insolvence, dnes je v likvidaci. Patřila společnosti IBERUS EURO, SE, klasické offshore firmě na klíč, jejíž vznik a prodej těm, kteří chtěli maskovat své vlastnické podíly a „optimalizovat“ své daňové povinnosti (rozuměj vyhýbat se českým daním), zařizovala jedna společnost z pražského Žižkova. Dnes za IBERUS EURO, SE, jedná pan Oleksandr Leutskyi z Chýně u Prahy a i tato společnost je v likvidaci.

Jednatelem společnosti IBERUS s.r.o. byl dlouhé roky vlivný člen místní ODS Jiří Zeronik, byť i u soudu s hejtmanem zaznělo, že hlavní postavou je zřejmě bývalý náměstek primátora Pavel Krenk, rovněž z liberecké ODS. Ten byl letos nepravomocně odsouzen v kauze tunelování městského majetku na Ještědu. Podle informací našeho webu vystupují za vlastníky kostela, vedle společnosti Zappa Design, i další lidé přímo spojení s Pavlem Krenkem.

Bývalý kapucínský hospic s kostelem sv. Máří Magdaleny je nejmladším kapucínským konventem na našem území. Kostel byl postaven roku 1908, v době oslav šedesátého výročí panování císaře Františka Josefa I., proto bývá kostel často označován také jako Jubilejní (Jubilejní kostel císaře Františka Josefa, německy Kaiser Franz Joseph Jubiläums-Kirche). Zadavatelem byla rodina Liebiegů, která kapucíny do Liberce pozvala.

Kostel je od roku 1966 veden jako kulturní památka a vztahuje se na něj zákonná ochrana

Konvent i s kostelem získala v roce 2007 anonymní společnost IBERUS, která své vlastníky skrývala v daňových rájích. Jeho původní vlastník, katolická církev, dal přednost vyšší finanční nabídce. O kostel měla tehdy zájem například i liberecká univerzita, která chtěla v jeho prostorách vybudovat slavnostní aulu pro promoce a výjimečné příležitosti. 

Kostel i celý objekt figurují v aktuálně největší korupční kauze v Liberci, která se týká zneužívání evropských dotací, které se dělo, jak minulý týden rozhodl soud, právě na rekonstrukci sv. Máří Magdalény, když zde docházelo k uplácení a podvodům.

Bývalý jednatel firmy IBERUS Jiří Zeronik doznal, že za úplatek 6 milionů korun zmanipuloval celé výběrové řízení na opravu kostela ve shodě s Metrostavem a v jeho prospěch. Další obžalovaný, stavební podnikatel a subdodavatel Metrostavu Libor Turský, zase přiznal, že pro Metrostav vystavoval fiktivní faktury, které měly navýšit cenu díla. Oba odešli od soudu s podmínkami a peněžitými tresty. Další obžalovaní, mimo jiné i liberecký hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro liberecký kraj), vinu odmítají.

Subscribe
Upozornit na
65 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody