Policie navrhla obžalovat exprimátora Kittnera, jeho náměstka Krenka a tehdejšího zastupitele Zeronika

Protikorupční policie dokončila šetření a navrhla obžalovat libereckého exprimátora Jiřího Kittnera , jeho někdejšího náměstka a spolustraníka Pavla Krenka a dřívějšího zastupitele za ODS a tajemníka Sportovního areálu Ještěd (SAJ) Jiřího Zeronika. Policie se domnívá, že za jejich účasti docházelo k nezákonnému vyvádění městského majetku právě skrze SAJ. Obviněným hrozí vysoké tresty kolem deseti let. Police případ začala šetřit na základě trestního oznámení, které naše sdružení podalo v roce 2009.

Policie obvinila tři liberecké politiky již loňské září. Obvinění měli svou činností způsobit městu škodu v hodnotě zhruba 18 milionů korun. Jiřího Kittnera policie viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku, další dvěma aktérům – Pavlu Krenkovi a Jiřímu Zeronikovi navíc hrozí obžaloba z podvodu. Nyní je rozhodnutí na státním zástupci.

Policie se případem začala zabývat od roku 2009, kdy naše sdružení spolu s o.s. Oživení podalo trestní oznámení na vyvádění městského majetku skrze městskou akciovku SAJ. Nyní práci dokončila a obsáhlý spis čítající 4500 stran předala státnímu zástupci s návrhem na obžalobu. Státní zástupce ocenil práci policie a pro média podotkl, že během vyšetřování neshledal v práci policie žádné vady trestního řízení.

Převedení majetku (zejména pozemků, ale i budov) mělo být dle zjištěných informací předem dohodnuto. Návrhy na majetkoprávní operace měly obviněné osoby předkládat zastupitelům města ke schválení za takzvané vyhláškové ceny, tedy za ceny výrazně nižší, než tržní. Před hlasováním zastupitelstva města své návrhy obviněné osoby odůvodňovaly nepravdivými účely využití nemovitostí a dále zamlčovaly podstatné okolnosti, v úmyslu opatřit třetím osobám (často z jejich okruhu) neoprávněný prospěch.

Všem třem hrozí vysoké tresty. Jiřímu Kittnerovi deset let pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Jiřímu Zeronikovi a Pavlu Krenkovi, kteří v případu hrají daleko zásadnější roli než Jiří Kittner, hrozí až dvanáct let za podvod a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Všichni tři byli a jsou stíháni na svobodě. Podle vlastních dosavadních vyjádření v médiích Jiří Kittner (např. na svých stránkách) svou vinu popírá a dokonce tvrdí, že jde o politický boj, který využívá státních zástupců. Obviňuje z účelového jednání i protikorupční policii. Obvinění popírají i další aktéři – Pavel Krenk a Jiří Zeronik. Podle jejich právních zástupců jde dokonce rovněž o manipulaci s fakty.

Další obviněný Jiří Zeronik byl již pravomocně odsouzen za uplácení v jiném případě. Pražský soud rozhodl o tom, že spolu s dalším podnikatelem – Josefem Šlechtou mají zaplatit každý sto tisíc korun, jinak půjdou na půl roku do vězení. Podle soudu měli nabízet patnáctimilionový úplatek asistentovi poslance Věcí veřejných Michala Babáka Šimonu Stejkozovi. Ten měl za peníze zařídit získání dotace pro soukromou vysokou školu ve výši čvrt miliardy korun.

Celé kauze tunelování městského majetku skrze SAJ se dlouhodobě věnujeme a zájemci na našich stránkách mohou sledovat její vývoj.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. první stání proběhlo koncem minulého týdne. Vrchní
Někdejší kontroverzní liberecký primátor Liberce za ODS Jiří Kittner, dostal od státu odškodné 203 tisíc korun. Uspěl tak se svou žalobou za obžalobu ve
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání jednu
Kauza s machinacemi s četnými nemovitostmi v městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které za podezřelých okolností končily u firem svázaných s politiky