Rozsudek v kauze SAJ ani tento týden nepadl

Původně to mělo být tak, že již zítra všichni uslyší vynesení rozsudků nad bývalým primátorem Liberce Jiřím Kittnerem, jeho náměstkem Pavlem Krenkem a zastupitelem Jiřím Zeronikem , kterým hrozí vysoké tresty za nevýhodné vyvádění majetku města skrze jeho stoprocentně vlastněnou akciovku Sportovní areál Ještěd (SAJ). Nestalo, a tak si obžalovaní i veřejnost budou muset počkat až do června.

Soudní líčení případu, který začal trestním oznámením, které podalo naše občanské sdružení a o.s. Oživení, probíhalo proti původnímu plánu tento týden pouze v úterý a ve čtvrtek. Většinu času během stání se četly svědecké výpovědi.

Mezi žalovanými chyběl nejmladší z nich, bývalý městský zastupitel za ODS, Jiří Zeronik, kterého policie zatkla a vsadila do vazby kvůli podezření na korupční jednání a zneužívání evropských dotací. Jiří Zeronik vzkázal, že pokud nebude z vazby propuštěn, k soudu se nadále nedostaví. To soudce Petr Neumann oglosoval otázkou, kdeže pan bývalý zastupitel bere jistotu, že propuštěn vůbec bude.

V úterý vypovídali u soudu někteří liberečtí politici, kteří se v časech, kdy mělo k tunelování městského majetku docházet, byli aktivními zastupiteli. Byl mezi nimi například František Hruša z ČSSD, kterému směny zase tak nevýhodné nepřišly nebo Ivanka Kolomá (SOS), která naopak soudu sdělila, že jí dotyčné směny pozemků přišly nesmyslné a pro město zcela nevýhodné. Jak uvedla, vždy byly směny odůvodňovány rozvojem areálu na Ještědu nebo přípravou na později nechvalně známé Mistrovství světa v lyžování 2009.

Doktorku Kolomou pak ve čtvrtek, kdy četba výpovědí pokračovala, doplnil v jedné z nich někdejší ředitel SAJ Petr Král, který bez skrupulí popsal, jak tuto akciovku ovládly společnosti napojené na někdejšího náměstka Pavla Krenka nebo na jeho firmy.
Soud v první instanci tedy zatím nerozhodl a Jiří Zeronik, Pavle Krenk i Jiří Kittner, kterého opět v síni podporoval jeho PR pracovník a hlavní investigativní novinář firmy Syner Zdeněk Soudný, si budou muset počkat zřejmě až do června, kdy soudce Petr Neumann nařídil další soudní stání.

Celá „kauza SAJ“ začala před několika lety, když  jsme se ji začali dlouhodobě věnovat a v roce 2009 jsme podali trestní oznámení. Nabyli jsme dojmu, že skupina politiků z ODS, tedy někdejšího (volební období 2002-2006) vedení města a SAJúčelově a pro město vyváděla skrze tuto akciovku nemovitosti, které končily v jejich blízkém okruhu.

Na základě námi podaného trestního oznámení obvinila v září 2011 protikorupční police liberecké politiky z ODS, a to primátora Jiřího Kittnera, kterému hrozí deset let pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Jiřímu Zeronikovi a Pavlu Krenkovi hrozí až dvanáct let za podvod a zneužití pravomoci veřejného činitele. Před rokem na jaře se závěry policie ztotožnil státní zástupce všechny tři zažaloval, městu měla vzniknout škoda nejméně 13 milionů. Soudní proces začal v listopadu roku 2013.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. první stání proběhlo koncem minulého týdne. Vrchní
Někdejší kontroverzní liberecký primátor Liberce za ODS Jiří Kittner, dostal od státu odškodné 203 tisíc korun. Uspěl tak se svou žalobou za obžalobu ve
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání jednu
Kauza s machinacemi s četnými nemovitostmi v městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které za podezřelých okolností končily u firem svázaných s politiky