Starostlivý Radim Zika: (skoro) pro každého z velké koalice něco

Radim Zika, který musel odejít z čela Pozemkového fondu, když ho dostihli skandály s podezřelými prodeji pozemků a podivnou personální politikou, má zase co vysvětlovat. Nejenže zaměstnával milenku svého kamaráda, hokejového trenéra Aloise Hadamczika i s její maminkou, ale dokázal být štědrý i k zástupcům liberecké vládní koalice, která se opírá o podporu jeho ODS. Někdo dostal méně, někdo více, ale až na miniaturní klub USZ si každý přišel přece jen na své.

Zikovu personální strategii už má v hledáčku policie. Konkrétně ji zajímá, co pro Pozemkový fond dělala dvaadvacetiletá milenka Zikova kamaráda, hokejového trenéra Aloise Hadamczika za práci, za kterou si vyfakturovala 270 tisíc korun. Nicméně Hadamczikova přítelkyně Lucie Placzková není jediná mladá žena, která na Pozemkovém fondu získala práci, ač je její zaměření úplně jiné. Radim Zika zaměstnal i herečku Terezu Sochorovou (rozenou Helšusovou) z politického hnutí Liberec občanům, švagrovou radního za stejný subjekt Davida Václavíka, který s ní byl rovněž i v liberecké Straně zelených. Ale od začátku.

V první řadě Radim Zika nezapomněl na své politicky nejbližší. Jeho kamarád z mládí, někdejší liberecký taxikář a člen oblastní rady liberecké ODS Petr Židek si za poradenství na Pozemkovém fondu vydělá zhruba půl milionu ročně. Jaká je jeho kvalifikace, to ví asi jen pánbůh. Židek ovšem před několika lety pracoval na policejním prezidiu, kde měl na starosti například rozsáhlý projekt na modernizaci policejních služeben, které dělal pro ministra za ODS Ivana Langra. Skončil neslavně: kvůli podezření, že si řekl o úplatek, ho na hodinu vyhodili. Zůstalo však jen u podezření – klíčový svědek totiž nakonec vše popřel.

Radim Zika našel na Pozemkovém fondu místo i pro Petru Havlínovou (členku oblastní rady ODS), ta se stala jeho náměstkyní a měla vedle Ziky na Pozemkovém fondu zásadní slovo. Šéfem sekce a kanceláře ředitele se pak stala Nikola Bradíková, která dříve pracovala se Zikou na libereckém hejtmanství.

Na své si měl přijít i někdejší liberecký primátor za ODS Jiří Kittner, ten měl už s Pozemkovým fondem podepsanou smlouvu také na zhruba půl milonu ročně. Nicméně k vyplacení nakonec nedošlo, protože Jiří Kittner v rámci dělení moci současné velké opozičně smluvní koalice ČSSD, Liberec občanům, VV (nyní nezávislí zastupitelé), USZ a ODS, získal místo (bez výběrového řízení) ekonomického ředitele v liberecké nemocnici s platem 120 tisíc korun měsíčně.

Stranou nezůstaly ani Věci veřejné, dnes ovšem „nezávislí zastupitelé“, kteří svou potápějící se politickou alma mater rychle opustili po skandálech Víta Bárty. Pod Radimem Zikou získal místo náměstka i Bohuslav Kabátek. Podle ověřených informací ze samotného Pozemkového fondu, funkce třetího náměstka ani neměla vzniknout, nicméně pro Bohuslava Kabátka nakonec byla vytvořena.

Pikantní je, že Kabátek se nechal zvolit jako „garant“ odbornosti a dosazování odborníků do veřejných funkcí. Doslova se v předvolebním materiálu VV u jeho osoby psalo: „Město musí řídit odborníci, politická loajalita není kvalifikace.“ A uplynulo pár dní od voleb a už mu jeho známý Radim Zika z liberecké ODS, sehnal teplé místečko náměstka na Pozemkovém fondu, kde dělá ředitele. A „garant“ Kabátek je i nadále věrným a loajálním členem současné velké koalice s ODS.

Ovšem štěstí se usmálo i na libereckou ČSSD. Někdejší statutární náměstek hejtmana Petra Skokana, Karel Dolejší z ČSSD má na Pozemkovém fondu smlouvu, která mu zaručuje necelých čtvrt milionu za půl roku. Dolejší figuroval se Zikou v krajských vládách v letech 2000 až 2008, kdy byli oba krajskými radními. Je ovšem pravdou, že Dolejší je svou profesí ekonom a manažer a je tak jeden z mála, kteří na podobnou funkci mají praxi a kvalifikaci.

Kruh uzavírá další z uskupení, které tvoří současnou opozičně smluvní koalici, Liberec občanům. Členka tohoto politického hnutí, která figuruje na jeho kandidátce, Tereza Helšusová (dnes Sochorová) si na Pozemkovém fondu polepšila nejméně. Za osm měsíců práce inkasovala pouhých 82 tisíc korun (na další rok měla nasmlouvanou částku vyšší, ale kvůli mateřské nenastoupila), a to jako administrativní síla. Měla mít, podobně jako Hadamczikova milenka Placzková, na starosti papírování. Sochorová/Helšusová přitom na svých stránkách tuto praxi (na rozdíl od jiných) neuvádí.

Rovněž je s podivem, že tak veliký úřad plný profesionálů, kterým Pozemkový fond je, potřebuje služby vystudované a profesionální herečky. Sochorová/Helšusová je zároveň švagrovou radního za Liberec občanům, Davida Václavíka, který měl vždy blízko k ODS. Ten se, podle vlastního vyjádření, o pracovní kariéru své švagrové nestará a nezajímá.

Podle Hospodářských novin pomohl sehnat místo člence Liberce občanům problematický úředník Pozemkového fondu Milan Frydrych, který se musel v krátké době dokonce dvakrát poroučet z Pozemkového fondu, když na něj dolehly podezřelé obchody, které realizoval pro své rodinné příslušníky nebo známé liberecké spekulanty.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký přední představitel ODS a chráněnec prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky Radim Zika musel odejít z čela Pozemkového fondu a nakonec i z kandidátky do
Radim Zika, někdejší kandidát na hejtmana Libereckého kraje za ODS, musel rezignovat na svou funkci. Ač se v oficiálním prohlášení píše, že je to
Policie se v posledních dnech začala zabývat dvěma případy, které souvisí s libereckou politickou scénou. Jedním z nich je směna nemovitostí, kterou na Pozemkovém
Uběhlo sotva pár dní, když se provalilo, že někdejší neúspěšný kandidát na hejtmana a vysoký funkcionář liberecké ODS Radim Zika nechává proplácet dvaadvacetiletou milenku