Exzastupitel za libereckou ODS jde k soudu pro úplatkářství

Rychlý spád nabírá jedna z kauz, ve které figuruje někdejší liberecký zastupitel za ODS a jednatel firmy na anonymní listinné akcie Iberus, Jiří Zeronik. Zeronika, spolu s jeho společníky, se rozhodla obžalovat pražská státní zástupkyně a poslat jej tak před soud. Oproti původnímu návrhu policie ovšem údajný trestný čin překvalifikovala jen na „nepřímé úplatkářství“ a obviněným tak nehrozí šest, ale jen dva roky vězení. Zeronik a jeho druzi měli chtít uplatit asistenta poslance Věcí veřejných, aby se dostali k čtvrtmiliardové dotaci.

První se zprávou přišel zpravodajský server aktuálně.cz. Podle tohoto serveru státní zástupkyně uvedla, že původně bylo vyšetřování vedeno právě v rovině nepřímého úplatkářství, až teprve v průběhu vyšetřování byl případ přehodnocen. Trojice mužů včetně Zeronika měla letos v létě nabídnout úplatek 15 milionů korun asistentu poslance VV Babáka, když zařídí na ministerstvu školství dotaci čtvrt miliardy korun pro soukromou vysokou školu v Liberci. Resort školství spadá pod spolustraníka poslance Babáka, ministra Josefa Dobeše. Policie všechny tři, nyní již obžalované, muže zatkla přímo v Poslanecké sněmovně.

Státní zástupkyni přijde takový postup přiléhavější, uvedla, když odůvodnila svůj krok, kdy čin trojice žalovaných překvalifikovala. Pro trestný čin podle původní kvalifikace stanoví zákon trest až šest let vězení, nyní jsou to dva roky. Zeronik všechna obvinění popírá a chce se proti rozhodnutí státní zástupkyně odvolat.

Vedle Zeronika je nyní obžalovaný i Josef Šlechta, který s ním působí v obecně prospěšné společnosti Čistá energie – nové technologie pro 21. století. Další obžalovaný – Milan Hnilica měl podle Zeronika působit jako lobbyista, kdy měl zprostředkovat kontakt mezi Šlechtou a Zeronikem a poslaneckými kruhy. Policie zatkla jednoho z obviněných přímo ve Sněmovně parlamentu ČR při předávání části úplatku, který měl sloužit jako záloha.

Aktivity bývalého zastupitele za ODS a člena privatizační komise města, Jiřího Zeronika se točí kolem firmy Iberus. Tato firma využívá možnosti existence anonymních listinných akcií, její jednatel, Jiří Zeronik, opakovaně odmítl veřejnosti i zastupitelům sdělit, kdo za touto firmou stojí. Na zastupitelstvu ale několikrát padlo, že by to mohl být bývalý náměstek Jiřího Kittnera, Pavel Krenk z ODS. Zeronik často pro libereckou ODS plnil roli muže na „špinavou práci“.

Policie již rovněž Jiřího Zeronika spolu s Pavlem Krenkem i libereckým bývalým primátorem Jiřím Kittnerem obvinila z tunelování městského majetku skrze městskou akciovku Sportovní areál Ještěd. Zde Zeronikovi a Krenkovi hrozí až dvanáct let, Kittnerovi deset.

Firma Iberus, která (s blahosklonnou nevšímavostí většiny libereckých politiků od ODS, přes ČSSD po Liberec občanům) nemá jasnou majetkovou strukturu, žádá jen v Liberci o nemalé prostředky z kapes daňových poplatníků. Na realizaci hotelu Luxury a přilehlého kongresového centra v areálu kapucínského konventu (kostel sv. Máří Magdalény v Jungmannově ulici) chce získat z evropských fondů zhruba 120 milionů korun. Nedávno přišlo současné vedení města s nápadem, že by mohla tato anonymní společnost restaurovat pro svou soukromou školu Doctrina park na libereckém Perštýně, na který v minulosti získala předkupní právo, nikoliv bez podpory místních politiků. Tento záměr pak má veřejnost stát dalších 34 milionů.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.