Na problémy ohledně projektů směrovaných k firmě Iberus upozorňujeme již 5 let

Od roku 2009, kdy byla zveřejněna výzva na předkládání projektů, které se mohou ucházet o evropské dotace v rámci Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM), pravidelně a systematicky upozorňujeme na problémy a potencionální hrozby, které se zde objevují. Jednou z největších jsou projekty společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO), které zhodnocují majetek anonymní firmy Iberus. Liberečtí politici, až na výjimky byli ovšem opět slepí a hluší. Vývoj posledních dní nám dává za pravdu.

Policie v úterý minulého týdne obvinila 8 osob z  trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let. Šest z osmi obviněných jsou ve vazbě. Mezi nimi někdejší jednatel GEPO, liberecký politik Jiří Zeronik, šéf zdejšího Metrostavu Jiří Petráň a vedoucí Územního odboru realizace programu – Liberec ROP Severovýchod Bořek Machatý.

Protože projekty podávané společností GEPO – „Centrum geotermální energie pro občany“ (dotace 55 milionů Kč) a „Oddychová zóna Perštýn“ (dotace 30 milionů Kč), které zhodnocují majetek záměrně anonymní firmy Iberus, budou ohroženy indikační faktory IPRM,  a to se může zrušit jako celek. Přitom v tomto tématickém okruhu jde 540 milionů, které měly zkvalitnit život obyvatelům města Liberce.

Již před pěti lety, v roce 2009 jsme ukazovali, že společnost GEPO je účelově a narychlo vzniklá společnost, která stejně tak narychlo vymyslela obskurní projekty, jejichž cíl je jediný: pod záminkou rozvoje občanské společnosti a zatraktivnění života ve městě vytáhnout z evropských fondů desítky milionů.

Ty měly sloužit k zhodnocení majetku soukromé společnosti Iberus, která je kryta anonymními akciemi. Přitom GEPO i Iberus jsou prokazatelně provázány se známými vrcholnými politiky zdejší ODS. Můžeme se jen dohadovat, co by po pěti letech, které EU požaduje na udržení projektu, na a v nemovitostech firmy Iberus vzniklo. Již od počátku se zdálo být zřejmé, že žadatelům zřejmě nepůjde o „geotermální energii pro občany“, ale o to, jak získat peníze na objekt, kde již byl v minulosti plánovaný luxusní hotel.

Ačkoliv jsme na tyto zkušenosti upozorňovali pravidelně, liberečtí zastupitelé (s výjimkou Změny pro Liberec, části USZ a KSČM) byli k našim varováním i k faktům, které jsme předkládali slepí a hluší. Pokud se naplní černý scénář a Liberec skutečně kvůli obskurním a účelovým projektům GEPO přijde o stovky milionů, jasná odpovědnost půjdeme i za těmi, kteří pro tyto projekty hlasovali, ač byli s podezřelými okolnostmi seznámeni.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.