Hejtman Půta jako aktivní člen organizovaného gangu?

Ačkoli se v médiích hejtman Martin Půta pohoršuje, jak utíkají materiály a informace směrem od policie k novinářům, vysvětlení tohoto jevu je prosté. Nosí jim je sám Martin Půta. Z jeho sdělení obvinění, které má dnes již k dispozici i naše reakce, navíc vyplývají i závažnější skutečnosti. Odposlechy ukazují Půtovu roli jako velice aktivního člena organizované skupiny, která se snažila získat dotace na podezřelý projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény.

 

Pohoršený pokrytec?

Martin Půta i ti, kteří za ním stojí, vyjadřují v posledních týdnech po obvinění hejtmana rozhořčení, jak že mohou unikat informace z policejních materiálů. Sám hejtman Půta pro časopis Týden například před několika dny uvedl: „Nepovažuji za standardní, že informace ze spisu unikají ještě předtím, než je někdo obžalovaný. Svou nevinu chci prokázat a prokážu ji, protože jsem nic neudělal.“

Podobná prohlášení zazněla i i na listopadovém zasedání krajského zastupitelstva, kde zástupci Starostů pro Liberecký kraj uváděli právě moment úniku informací jako důkaz toho, že je celé obvinění komplotem a spiknutím proti hejtmanu Martinu Půtovi.

Realita je ale daleko prostší. Svoje obvinění, jehož částí jsou i úryvky odposlechů, které pronikly na veřejnost, donesl novinářům hejtman Martin Půta sám. A to minimálně do jednoho pražského renomovaného vydavatelství. Poprvé se úryvky odposlechů objevily v médiích společnosti Syner, a tak není bez pravděpodobnosti, že sem unikly rovněž od Martina Půty. Dnes má sdělení obvinění k dispozici i naše redakce.

Evropské dotace v režii Metrostavu a GEPO

Čelní manažeři Metrostavu Jaroslav Stuchlík (ředitel oblastní divize), Jan Petráň (manažer Metrostavu) a Petr Jirkův, jednatel společnosti Developer CZ a předseda správní rady GEPO se často dohadovali o vývoji situace kolem kontroverzní zakázky. Jednali například s ředitelem liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořkem Machatým nebo hejtmanem Martinem Půtou, který se konkrétně s Janem Petráněm opakovaně scházel na benzínové stanici v Liberci nebo na tradičním místě zákulisních jednání – ve skyboxech liberecké Tipsport arény. Vyplývá to z policejních odposlechů.

Metrostav i společnost GEPO měly situaci dobře podchycenou u místních úředníků. Ředitel Liberecké pobočky ROP Severovýchod  Bořek Machatý  v rozporu se svými pracovními povinnostmi, za příjemce dotace, zpracovával monitorovací zprávy a další doklady, které byly předkládány úřadu, a to s vědomím, že jsou v této souvislosti předkládány doklady s nepravdivými informacemi. Machatého zatkla policie spolu s dalšími již v dubnu roku 2014.

Část úplatku měla jít i na liberecký magistrát, v obvinění pro blíže nespecifikovanou osobu, která ale měla pracovat na odboru evropských dotací a IPRM. Na popud Martina Půty měl na ROP Severovýchod obhajovat vyplacení dotace na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény jet i současný vedoucí strategického rozvoje a dotací libereckého magistrátu  Michal Vereščák (ex-ČSSD).

Martin Půta: naslouchající hejtman nebo aktivní člen gangu?

Martin Půta se dnes snaží obhajovat svou roli v celém případu tím, že za ním přišli lidé, kteří měli prostě problém s projektem a potřebovali pomoci. Obecně vzato by to mohla být pravda, ale podle policejních materiálů, které sám poskytuje novinářům na svou obhajobu, je situace daleko složitější.

Půta v nich figuruje jako aktivní postava, která se snaží podezřelý projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény maximálně prosadit a pomoci tím nikoliv zájmům Evropské unie, ROP Severevýchod, Libereckého kraje či Liberce, ale právě společnosti Metrostav. Ta samotnou stavbu financovala (poskytla příjemci dotace, společnosti GEPO úvěr ve výši 55 milionů, což byla zhruba i samotná výše dotace). Podle policií zajištěných důkazů se mělo jednat rovněž o schválně navýšené náklady u stavby, které se pak měly rozdělit mezi obviněné.

Podle Stuchlíka i Petráně z metrostavu měl dát Půta jasný pokyn, aby na jednání ROP Severovýchod jela sama primátorka Liberce Martina Rosenbergová, která by zde ostatní hejtmany (Královéhradeckého a Pardubického kraje) přesvědčila, jak je nutné kontroverzní projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény podpořit, jinak že se ohrozí i další dotace.

Jan Petráň své kolegy informoval o tomto jednání i požadavku  Martina Půty: „posrali se oba hejtmani, jediný co mu zbývalo, že oni totiž měli schůzku k některým projektům  předtím, než  je t a veřejná část, tak říkal, že považuje za úspěch, že se to nezařízlo úplně, jak by se o tom hlasovalo, tak by to bylo v kytkách a jedním z těch bojových úkolů je a to právě musíš vyřídit ty s tou tvoji lady, aby tam neposlala Šampóna, čímž je Lukáš Martin, tak to je v prdeli“.

Dále měl Martin Půta na schůzce uvést, že nejdůležitější je právě jednání hejtmanů před zasedáním výboru, kterého se proto musí účastnit primátorka, když o samotném zasedání výboru mu měl Martin Půta sdělit: „to už je jenom pro vytírání očí a tam musí zaznít, že to chtěj, potvrdit tohodle Vereščáka, a ne aby tam poslali nějakýho kreténa, kterej tam bude koktat“,  protože takhle jak on si to pamatuje musí ona říct, že IPRM jde celý do prdele, když by todle nebylo, že je to klíčovej projekt rozpracovanej a tak a Vašák už je připravenej, nebo bude připravenej nebo už údajně je připravenej, že to povede tím směrem, že za předpokladu splnění té podmínky, že se to prostě odkývne“.

Primátorka nakonec na setkání hejtmanů z důvodu úmrtí v rodině nejela a místo ní na setkání jel její náměstek Lukáš Martin, přezdívaný Šampón, což mělo hejtmana Martina Půtu rozladit. To ale komentoval Petr Jirkův slovy: „já si myslím, že nějakou ješitnost by Půta měl překousnout, nedělá to pro mě, ale pro vás, co si budeme povídat a asi mu nezůstanete nic dlužní, tak kurva by mu mělo být jedno, kdo tam bude“.

Na jednání ROP Severovýchod se nakonec proti projektu ohledně rekonstrukce sv. Máří Magdalény postavil člen ROP Severovýchod Jan Korytář i hejtman Pardubického kraje Jan Netolický. To zajímalo Jana Petráně, který Martinu Půtovi volal: „ty vole, řekni mi, proč ten vůl, ten Korytář do toho takhle rejpnul, nevíš proč?“

A Martin Půta odpověděl: „nevím, ale Netolickej je nasranej úplně jako přes dvě míry“, „to je prostě no debil“, „víš co, kdyby to řekl ráno, my j sme ráno s hejtmany, já bych jim řekl, že on chce ještě todle, problém to není, dodavatel s tím souhlasí, to je přesně ten bourací styl“, „no ono to mělo projít, já jsem to s nimi ráno domluvil, oni řekli takhle dobrý, takhle jo, a pak prostě takovádle věc“.

Celé obvinění Martina Půty, které poskytuje sám hejtman novinářům, má 16 stran a je zajímavým dokumentem o projektu, na který naše organizace ukazuje jako na podezřelý již od jeho vzniku v roce 2009.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.