„S poctivostí nejdál dojdeš,“ nebyla v případě Jany Jahodové bohužel pravda

Jana Novotová Jahodová je po tragické smrti. Byla zastřelena manželem, který následně zbraň obrátil i proti sobě a zraněním nakonec také podlehl. Ta zpráva mne skutečně  zasáhla, Janu jsem znal osobně a vnímám to jako jednu z nejvíce nespravedlivých ran osudu, která zasáhla ženu, která si takovýto konec opravdu nezasloužila.

Těchto pár řádků tak bude již jen vzpomínkou na skvělou ženu, se kterou jsem se mohl seznámit díky svému působení v politice a kterou jsem trochu více poznal i během několika osobních rozhovorů.

Nemusím nikomu připomínat její vyhlášené koláče a dorty, rád bych ale připomněl, že to byla pro Janu také  neskutečná dřina. Jana nebyla podnikatelka, která by firmu pouze řídila, ona byla zároveň manažerka, vedoucí výroby, cukrářka, pekařka, zásobovačka, uklízečka, byla to práce od rána do večera. . Když jsem slyšel, co všechno musela podstoupit, jak často balancovala finančně na hraně, ale nevzdala se, musel jsem před ní smeknout. Jana byla dříč, který se nevzdává, jeden z těch lidí, kteří dělají svět svou prací lepším místem pro život nás všech. Její výrobky měly jedno společné – byly „poctivé“ – tvaroh byl tvaroh, mák byl mák a těsto bylo jako domácí, žádné náhražky.

Po přestěhování provozovny z centra Liberce na Ruprechtickou ulici se zdálo, že se konečně začíná více dařit i v podnikání. Stále poctivé výrobky, nižší náklady na nájem a také více zákazníků otevíraly cestu ke konečně lepším časům.  Bohužel se tato cesta předčasně uzavřela v důsledku dlouhodobě narůstajících problémů, které vedly až k nedávné střelbě.

Tato část života Jany Jahodové asi nebude moc známá: Základ tragédie byl založen již tehdy, když její manžel odmítl dát úplatek za to, že jeho firma bude smět dále dodávat výstroj pro armádu. Úplatek měli chtít dva úředníci na ministerstvu obrany, Novotovi to odmítli a s dodávkami byl konec. To ale v situaci, kdy museli dodávku vždy předfinancovat a připravovat již během roku, zatímco objednávku či smlouvu dostávali až v listopadu nebo prosinci. Takže mnohamiliónový úvěr v bance, sklady plné věcí a ze strany ministerstva najednou nebyl zájem.

Ke korupci a vydírání, zde v podání dvou pracovníků ministerstva obrany, se přidaly i další podrazy od lidí, od kterých by to manželé Novotovi nikdy nečekali. To vše přispělo ke krachu do té doby úspěšné firmy a odstartovalo mnohaleté martýrium.

Možná i pro tuto zkušenost Jana mnohokrát osobně podpořila svou účastí kandidátku Změny. Byla to pro mne vždy čest a byl jsem rád, že se Jana nikdy nenechala přemlouvat, vždy to pro ni byla „jasná věc“. Jana, plně vytížená svou prací, si vždy udělala čas i na rozdávání letáků na ulici, na společná setkání, kam nikdy nepřišla bez svých koláčků. Jak odlišný přístup od řady jiných lidí, kterým Změna pomohla, ale kteří se k ní pak otočili zády nebo u kterých převážil strach nad možnými problémy v zaměstnání či podnikání.

K tragickému konci manželů Novotových přispělo i to, jak málo je u nás rozvinutá péče a podpora pro lidi v psychických problémech. To nemusejí být hned duševní nemoci, vážné a podceňované psychické problémy mohou vycházet i ze vztahových problémů, z dlouhodobého stresu, frustrace, pocitu nespravedlnosti. Její manžel bohužel zvolil to nejhorší možné řešení. Problémy přitom neměla Jana, na ni ale dopadaly jejich důsledky. V tomto případě skončily tím nejtragičtějším způsobem, smrtí obou partnerů, navíc rodičů dvou dětí.

Tragická a zcela zbytečná smrt Jany mi tak tím nejhorším možným způsobem připomněla, kam také může dojít to, když jako společnost přehlížíme a bagatelizujeme některé problémy.

Boj s korupcí není prioritou naší společnosti ani náhodou a úroveň péče o duševní zdraví na tom není o mnoho lépe. Řeči politiků jsou jen řeči. V obou oblastech chybí i pochopení široké veřejnosti, jak velký vliv mají tyto problémy na kvalitu našich životů. A v obou oblastech chybí také peníze a lidé, kteří by tyto problémy mohli ve větší míře skutečně řešit. Píšu o tom zde proto, že to první přispělo a to druhé nedokázalo zabránit osobní a rodinné tragédii, která se stala.

Moc mě mrzí, že si s Janou už nesednu na kafe, a hlavně, že mi včas nedošlo, v jakém nebezpečí žije. Mohlo mi to z některých náznaků dojít.

Jano, děkuji Ti ještě jednou za všechno, co jsi udělala pro lidi kolem sebe. Jsem moc rád, že jsem Tě mohl poznat i jako člověka, který byl pro mne v mnoha ohledech inspirací a vzorem.

Jan Korytář

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu