Konec jedné iluze aneb soumrak Starostů

Tak už si konečně padli do náručí. Láska nevyznaná se nemusí dál skrývat. Starostové pro Liberecký kraj půjdou do koalice se svým někdejším největším, nebo alespoň před médii a volbami, nepřítelem a ztělesněním zla, ČSSD, kde navzdory divadelnímu ústupu do zákulisí vládne železnou rukou kontroverzní Robert Dušek. Sundávajíce si masku boje proti korupce a klientelismu, rozhodli se Starostové následovat sociální demokraty do politického hrobu.

Ono ale nepůjde o málo. Pořád není schválená čtyřmiliardová zakázka na dopravní obslužnost, kterou spolu s Busline tak hezky načali sociální demokraté, ale i Starostové se umějí přiučit, plánuje se megazakázka na výstavbu krajské nemocnice, přijdou peníze na opravy silnic a tak dále a tak dále. Prostě miliardy, u kterých je potřeba být. Nějaké předvolební divadlo pro voliče musí jít stranou.

Pro pobavení i poučení stojí za to přečíst si časopis Náš kraj- náš domov, který vydávají (ovšem jen před volbami) Starostové. Leckdy oprávněná a nemilosrdná kritika sociálně demokratických politiků dnes dostává nový rozměr a ukazuje na politickou vlastnost, která se stává pro Starosty čím dál tím více typickou – pokrytectví. K tomu nejvíce přispěl hejtman Martin Půta, kterému pro jeho utajované schůzky s lobbisty po benzínových pumpách i jinde již dávno lidová tvořivost přiřkla přezdívku Pumpař nebo Martin Pumpa.

Půtovu zdůvodnění, že už je to přeci jen jiná ČSSD, kde nefigurují problematické postavy minulosti jako náměstci Sepp, Petráček nebo Bursa, nevěří jistě ani hejtman sám. Boss Robert Dušek sice v lednu (tak jako v minulosti vícekrát) oficiálně ustoupil do pozadí ( v prostředí ČSSD se hovoří o policejním vyšetřování Roberta Duška i dalších), ale není pochyb o tom, že ve straně nadále (spolu s Radkem Polmou) plně rozhoduje.

Petráčkova někdejší sekretářka a Duškův volební produkt roku 2012 Lenka Kadlecová, který dnes oficiálně třímá předsednické žezlo, je jen další politickou marionetou. Tím že Starostové, spolu s Duškem a dalšími, budou před veřejností zpívat tuto obehranou, průhlednou a falešnou písničku, si jenom dál ublíží a uspíší to jejich pád. Sázet na hloupost voličů se nevyplácí a aktuální příklad trafiky pro bývalou primátorku Rosenbergovou vypovídá hovoří o „změně“ ČSSD dostatečně.

Velikou kocovinu z Martina Půty a i celého hnutí prožívá část voličské veřejnosti, pro které byli Starostové odpovědí na mocenský a korupční kartel ODS a ČSSD, který na městě i kraji roky vládl. Ještě chvíli jim bude trvat, než je uhranutí opustí zcela a dokonce se najde nemálo těch, kteří spolu s Martinem Půtou přijmou konspirační scénář, který hejtman v reakci na vlastní korupční aféru se zneužíváním evropských dotací všude šíří spolu s dalšími až hysterickými reakcemi. To ale nemůže trvat věčně a dost možná se bude na severu Čech opakovat příklad kdysi v Praze tolik milovaného Pavla Béma a jeho ODS. Přiznání si vlastní mýlky bývá leckdy bolestivé, ale musí přijít.

Vypadá to na to, že dnes skutečně nastává soumrak Starostů a tato kdysi celorepubliková naděje se zcela (a zcela dobrovolně) zařadila za záda ODS a ČSSD a vydala se, po modro-oranžové, na politické smetiště. Už je tam čekají Závislí okolo náměstka Josefa Jadrného. Ale nebude to cesta nepříjemná, lemovaná tučnými prebendami a veřejnými zakázkami. A proto se přece do politiky často chodí.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou