Týden pod Ještědem: od Půtovy benzínky k Čapímu hnízdu cestička umetená

Největší liberecká korupční aféra, kde figuruje i hejtman Martin Půta, nabírá celostátního významu. Půta se totiž účastní jednání o vládě za Starosty, kteří mají hlavní trumf proti ANO zase Babišovu kauzu. Obě strany tak hrají roli v trapné frašce, kde dostává na frak právní řád, politický systém i kultura, byť se jí všichni dovolávají.

Na pětičlenném jednání o zapojení hnutí STAN do vlády Andreje Babiše či její podpoře bylo víc trestně stíhaných lidí než nestíhaných. Na straně ANO to byl premiér a miliardář Andrej Babiš, který s dalším vyjednavačem a svou pravou rukou Jaroslavem Faltýnkem čelí policejnímu obvinění, že podvodem získali 50ti milionovou dotaci na stavbu známého resortu Čapí hnízdo. Jsou obviněni policií a hrozí jim deset let.

Proti nim seděli Starostové: Jan Farský, Vít Rakušan a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Starostové už od voleb vedou  na moralizující notu (což jim šlo vždy nejlépe) kampaň, že premiérem nemůže být trestně stíhaný člověk. Jan Farský se v médiích pohoršuje, že by si s Babišem na kafe nesednul, protože mu hrozí deset let za podvod. Asi proto si do vyjednávacího týmu vzal Martina Půtu, kterému hrozí rovnou dvanáct let za zneužití pravomoci a přijímání úplatku.

Přes všechny pózy plné morálky a zdůrazňované slušnosti ale Starostové právě politické kultuře v zemi již dávno prokázali medvědí službu. Dnes vyčítají Andreji Babišovi přesně to, co Martin Půta dělá již čtvrtým rokem. Útoky na policii, státní zástupce a celý justiční systém, neustálá slova o mafii, účelovkách, kampani (bez jakéhokoliv důkazu samozřejmě) i skryté výhružky svým kritikům – s tím vším nepřišel Andrej Babiš, ale dávno před ním Martin Půta.

Oba si navíc na uplakané roli oběti jakéhosi spiknutí ještě dokázali sami dělat  kampaň  – Půta v roce v roce 2016 při krajských volbách, Babiš o rok déle při parlamentních. Oba na veřejnosti lhali a snažili se manipulovat médii ve svůj prospěch a činí tak do dnes. Prostě těch jasných analogií je tam až příliš. V Půtově případě jsou navíc důkazy – prokazatelné ovlivňování ohýbání dotace na cinklý a předražený projekt – ještě markantnější a jasnější.

A byl to právě Půtův a Starostů postoj ke korupční kauze, kde figuruje, který dnes Babiše posiluje a jeho dnešnímu jednání dává legitimitu. Takže stavět se do role těch, co odmítají trestně stíhaného premiéra a hájí obžalovaného hejtmana, je prostě falešné a farizejské. Slova o tom, že hejtman pod sebou nemá ministry spravedlnosti a vnitra neobstojí. Je to jen oslí můstek, který má zachránit neobhajitelné a který se snaží omluvit vlastní selhání.

Stejně jako Babiš, tak I Martin Půta má za sebou oddané a snad až slepě věřící voliče, kteří jsou ochotni ignorovat fakta, jen aby obraz jejich idolu nebyl poškozen. Oba jsou také touto podporou stejně posilněni a zejména Martina Půtu to vrací na celostátní jeviště, odkud se pod tíhou vlastní korupční kauzy musel na čas stáhnout. Na své věrné masy spoléhají ale oba stejně a svá selhání, která by byla pro politiky na západ od nás prostě neakceptovatelná, vůlí voličů omlouvají. V Půtově případu možná hraje roli i fakt, že již se ví, kdo bude celý případ soudit.

Postojům Starostům by šlo tleskat jako těm, kdo se snaží o posilnění politické kultury a slušnost v politice. Jenže tyto postoje by se tak strašlivě nesměly tlouct s realitou, jak ukazuje Půtův případ. Naopak – jsou to právě Starostové a Martin Půta, který s konspiračními teoriemi omlouvajícími vlastní poklesky přišli a Andrej Babiš jen dnes jimi započatou hru dohrává s razancí sobě vlastní.

Celé tohle divadlo má za následek to, kam se posunuje česká politická scéna – na Východ a směrem k nahnědlým populistům. Nebude proto divu, když si nakonec ANO i STAN padnou kolem krku jako vítězové. Kdo ale prohraje, tak to bude český právní systém a politická kultura.

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou