Postřehy ze zastupitelstva: servilita vůči kraji se městu vrací jako bumerang

Včerejší zastupitelstvo měla opozice nabito. Aby taky ne. Vládnoucí koalice pod Starosty i celý magistrát nefunguje moc dobře a programová podřízenost kraji a hejtmanovi nese pro Liberec poměrně kyselé ovoce. Aktuálně město přišlo o 150 milionů z dotací, za které mohl stát parkovací dům na autobusáku.

Na Liberec, ale i na sousední Jablonec se valí možná sakra velký průšvih. Kvůli tomu, že hejtman Martin Půta potopil projekt parkovacího domu na autobusovém nádraží, je pravděpodobné, že nebudou naplněna kritéria potřebná k tomu, aby obě města mohla vyčerpat 2,5 miliardy z evropských dotací v rámci Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ).

V těchto kritériích je totiž potřebný počet nově vzniklých parkovacích míst a ta za zazděný parkhaus na autobusáku nenahradí například místa v plánovaném parkovacím domě v novém areálu nemocnice, jak včera zastupitelům potvrdil profesor Petr Moos, náměstek pro výstavbu nového areálu Krajské nemocnice Liberec.

Jestli budou evropské miliardy v ohrožení kvůli tomu, že vedení města politikaří a tancuje podle toho, jak z korupce obžalovaný hejtman píská, je to vážně průšvih, který tu nebyl od ostudného mistrovství světa v lyžování. Ono už stačí, že Liberec přišel o parkovací dům, který měl pomoci automobily těžce zkoušenému centru.

Hejtman měl rok na to, aby dotáhl připravený a odsouhlasený projekt. Neudělal to, byť ještě minulý měsíc v médiích ukazoval novou, přepracovanou studii a všichni se tvářili, jak parkovací dům bude, krásnější, větší a také dražší. Dnešní slova hejtmana Půty a primátora Zámečníka o tom, jak „za všechno může Korytář“, tedy náměstek ze Změny, který projekt připravil, jsou absolutně nedůvěryhodná.

Celý rok nikdo žádné problémy nezmiňoval – a nelze pochybovat, že kdyby byly, že by si je hejtman i primátor na svém úhlavním nepříteli nevychutnali – a nynější jejich tahání je z paty působí až směšně. Když potom primátor Zámečník mluví o tom, že bývalý náměstek je srab, který o projektu neinformoval zastupitelstvo, asi si neuvědomuje, že hlavní problém je spíše ve srabáckém a servilním podřízení se z korupce obžalovanému hejtmanovi, které jako primátor třetího největšího města v Čechách předvádí.

Servilitu primátora a vedení vůči hejtmanovi a kraji kritizovala i opozice na příkladu Vratislavic nad Nisou. Jediný městský obvod jedná s krajem jako rovný s rovným, prodává mu pozemky za tržní cenu jako každému jinému. Ne tak velký, ale před krajem maličký Liberec. V září s krajem směnilo město strategické pozemky v nemocnici za bezcenné na Františkově a ještě kraji odpustilo milion korun rozdílu. Prý tak chce přispět k vybudování heliportu, na který ale kraj získá tak i tak peníze od státu.

Poměrně bez problémů prošel výkup „machnínského zámečku“ za 2,8 milionu. Zajímavé jsou na tom dvě věci. Za prvé, jak je v Liberci krásné, když si od města za pusinku místní prominenti vykoupí památkově zajímavý a fungující objekt, absolutně jej nechají zpustnout a pak za něj dostanou ještě větší částku zpět. A za druhé bude zajímavé sledovat, kdo si na ten pořád pěkný areál nad údolím Nisy brousí zuby. Vzhledem k tomu, jak je dnes již jasné, že město chce scelený objekt prodat, bude zajímavé sledovat, který další prominent se stane novým zámeckým pánem.

Jinak zastupitelstvo běželo v rutinním duchu. Opozice kritizovala práci tajemníka magistrátu, tentokrát na příkladu zahrádky, kterou pronajímatelům koupil soused, poslal tam bagry, ale město chce po původních nájemcích pořád peníze. Situaci, kterou mají řešit úředníci,musí zachraňovat politici, ať je to Jaromír Baxa z LOL nebo náměstek Jiří Němeček z ANO.

Liberec chce být městem kultury, bude ho to stát pěkné peníze, které si náměstek Ivan Langr vydupal i v rozporu s doporučením finančního výboru. Tak ještě aby v Liberci byla nějaká kultura. Zajímavé bylo také sledovat, jak jindy až jízlivý zastupitel za Starosty Jan Marek neuměl ke své nové funkci ve výboru pro Green net, co říci. To jeho kolega z téže strany Jan Berki, který sám sebe z nějakého, jen asi jemu známého, důvodu pasoval do procesního i morální arbitra celého zastupitelstva, peskoval ostatní zastupitele hlava nehlava. Doyen liberecké politiky Michal Hron má svého zdatného nástupce!

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou