Týden pod Ještědem: Nedělejte z lidí blbce. Ani kvůli koronaviru ani kvůli Syneru..

Pokračuje koronavirová krize a lidé se právem začínají ptát, jaké mají smysl nařízení a zákazy na jedněch místech, když jsou jinde tak blahosklonně tolerována. Libereckou politickou scénou zahýbala nominace bývalého primátora Jiřího Kittnera do orgánů Severočeské vodárenské a po pravdě není se co divit. Oba případy mají stejný jmenovatel – a to, jak se z lidí dělají blbci.

Už je toho plný internet a sociální sítě. Zatímco díky nařízení hejtmana nezaparkujete na desítkách míst v kraji, abyste se náhodou nepotkali s dalšími turisty a výletníky, obchodní domy, hobby markety a jejich parkoviště doslova praskají ve švech. Má to logiku?

Má i nemá. Z hlediska ochrany obyvatel a boje proti šíření koronaviru to logiku samozřejmě nemá a je to výsměch zdravému rozumu i lidem samotným. Ovšem z hlediska politického marketingu a posilování volebních šancí to má logiku přímo železnou. Stačí se podívat, jak rostou předvolební preference u jinak kontroverzních lídrů, kteří situaci zrovna, ale často ne vždy vlastní vinou, nezvládají. Od amerického prezidenta Trumpa, po českého premiéra Babiše až po libereckého hejtmana Půtu. Z tohoto hlediska je pro podobný typ politiků současná pandemie dar z nebes. Ano – jejich fanoušci budou řvát, ale je to pravda. Proč?

Stará historická a politologická pravda dí, že nejlepší volič je ten vystrašený. Ať reálnou hrozbou (kterou covid-19 jistě představuje) nebo nějakou imaginární (vzpomeňme na pár let starou „muslimskou invazi do Evropy“ a jiné fantasmagorie, na kterých vyrostli současní neofašističtí vůdci od Okamury po Klause mladšího). Vystrašený volič méně přemýšlí a ještě méně se ptá. Koho dnes zajímá Trumpův impeachment, Babišovo Čapí hnízdo nebo Půtův kostel, kde mu státní zástupce navrhuje 5 let na tvrdo? V médiích, ke spokojenosti těch politiků, kteří mají co vysvětlovat, vládne koronavirus a železnou metlou vyhání všechna ostatní témata.

Takže buďme obezřetní a pečlivě sledujme, co má ještě racionální základ a co už je politická motivace. Být ostražitý nemusí a nesmí znamenat být vystrašený a zmanipulovaný.

Politickým tématem číslo jedna, které přinesl na začátku týdne náš web, jistě bylo a je rozhodnutí vedení města nominovat bývalého primátora Jiřího Kittnera do dozorčí rady Severočeské vodárenské (SVS). Ten tam působí dvacet let a Syner má od SVS zakázky za stovky milionů. To nebude náhoda.

Aby totiž nedošlo k mýlce. Jiří Kittner není žádná politická figurka. Není to nějaký Tibor Batthyány.  Jedná se o inteligentního, pracovitého člověka, který své problematice rozumí. Jeho Achillova pata je ve spojení právě se Synerem a problém může být, že svou energii a um nemusí primárně věnovat veřejnému zájmu, který ho do podobné funkce nominuje. Ke cti mu budiž to, že on to osobně ani neskrývá, že majitele stavební firmy má za přátele a bývalé podnikatelské souputníky.

V Liberci prostě existuje centrum moci kolem podnikatelské skupiny v čele se zmíněnou firmou a kdo to popírá, je buď slepý nebo lže. Již dávno se nejedná jen o dominanci této skupiny nad ODS. Stačí se podívat, koho dnes velebí média Syneru nejvíce. Není to ODS, kterou toto spojení poslalo ke dnu, ale nepřekvapivě jejich v lecčem političtí nástupci – Starostové pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Martinem Půtou. Toho ostatně pletky se stavební lobby přivedli až na lavici obžalovaných.

Je to možná přežívající myšlenkový model devadesátých let, že největší a nejsilnější firma má rozhodovat i o věcech veřejných. Není to model nijak demokratický, ale část politické reprezentace (a tedy do značné míry i jejich voličů) jej prosazuje, ať je to ODS nebo dnešní Starostové, kteří z ní z podstatné části vyrostli. Co je ovšem špatně, je toto popírat a tvářit se před občany, že tomu tak není. Lidé si pravdu zaslouží.

Subscribe
Upozornit na
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou