Týden pod Ještědem: Ještě jednou o devadesátkách. Nelze se jich totiž zbavit

Nikoliv normalizace, ale divoká, privatizační devadesátá léta jsou hlavní příčinou současného českého marasmu. Tehdy se formovala podoba českého kapitalismu, politická kultura i morálka, stavěla se mediální lešení veřejného mínění. Vznikaly vazby a modely chování, které do dnešních dní modelují český veřejný prostor. A v Liberci možná více než kde jinde. Ostatně i tento týden přinesl právě zde minimálně dvojí dědictví devadesátých let.

Politickému vedení města se – z části – vrací devadesátá léta jako bumerang. Společnost Interma Byty si nárokuje naplnění smlouvy, kde se píše, že město převede zhruba stovka bytů. Po počátečním odmítnutí ze strany města doprovázeném silnými gesty, nastává přeci jen čas pro diplomacii. Ono se totiž ukazuje, že problém se týká zejména stovek lidí, kteří v těch bytech již 20 let bydlí a kteří si mysleli, že jim jednou připadnou do soukromého vlastnictví.

Bude to ještě oříšek a město se u toho pořádně zapotí, jelikož podobných nemovitostí, konkrétně bytů, má stovky. Tak či tak, je to dědictví devadesátých let, kdy víc tahal majetek z veřejné kasy než se přemýšlelo dopředu. Tehdejší arogantní ideologie s neviditelnou rukou trhu na praporu slibovala šťastné zítřky a vyřešení všech problémů. Kdo si dovolil zapochybovat,byl zpátečník, ne-li rovnou milec starých pořádků. No problémy se nevyřešily, naopak nahromadily..

Ještě temnější odkaz devadesátých let pluje ve vodách Severočeské vodárenské společnosti (SVS). Ta funguje již 27 let jako spolehlivý generátor zisků pro stavební společnosti spojené se severočeskými kmotry a politickými podnikateli z Libereckého i vedlejšího Ústeckého kraje. Tato společnost, která dodává vodu pro více jak milion lidí z obou krajů, každý rok vygeneruje stovky milionů zisků. Ty pak zpětně reinvestuje do své infrastruktury.

A ejhle: v Ústeckém kraji infrastrukturu Severočeské vodárenské opravují firmy místních šíbrů jako Patrik Oulický a v Libereckém – velice překvapivě – Syner. Zajistí jim to smlouvy od firmy v jejíchž orgánech sedí politici spojení zejména s ODS. Severočeská vodárenská je takový skutečný skanzen 90. let a málokdo si uvědomí, že za každým spláchnutím a otočením kohoutku putují stovky a stovky milionů do kapes politických podnikavců.

Liberecké opozici se, dlouhodobě, nelíbí, že za Liberecko je v SVS zrovna bývalý primátor Jiří Kittner. Jeho vazby na Syner jsou totiž neoddiskutovatelné. Současný primátor a bývalý Kittnerův souputník z liberecké ODS, dnes ovšem v dresu Starostů Jaroslav Zámečník se situaci snaží shodit tím, že prý zástupcům opozice jde o dobře placené místo. Jenomže zrovna Jaroslav Zámečník, který si v liberecké ODS „odkroutil“ skoro čtvrt století, musí moc dobře vědět, že ve hře jsou (výše popsané) úplně jiné peníze a jiný vliv a moc.

Nicméně volba zástupce Liberce do SVS budeuž za pár dní, tak se uvidí, nakolik jsou ve zdejší politice „devadesátky“ stále živé a pevně zakotvené. 

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou