Týden pod Ještědem: Vyplazený jazyk na město i na lidi

Vedení kraje představilo, jak má  vypadat a kolik má stát podoba Ještědu. Tohle se věru moc nepovedlo a kýžený hejtmanův předvolební hit bere zpátečku. Podobně začíná couvat rada města Liberce ohledně rozruchu kolem družstev, které svým přístupem způsobilo. Je to vlastně dobře, ale milovaná Hora i lidé pod ní si přeci jen zaslouží onačejší zacházení.

Hejtman Martin Půta a jeho Starostové chystají rekonstrukci Ještědu. Vždycky před volbami. Už osm let. Tedy dvě volební období, kdy jsou u moci. Jeden by řekl, že tahle pohádka už na voliče zabírat nebude, ale chyba lávky. Paměť voličova je kraťounká a děravá. Nicméně letos se to trochu nepovedlo.

Za osm let slibů tady máme několik ne příliš povedených obrázků, jak by Ještěd měl vypadat. A zatímco v roce 2016 měla rekonstrukce stát 300 milionů, teď to má být dvakrát tolik. Z předvolebního, evidentně pečlivě načasovaného trháku se rychle stal propadák. Návrhy, kterými hejtman Půta a jeho radní pro kulturu Květa Vinklátová přišli, dostaly co proto od laické i odborné veřejnosti.

A dá se říct, že právem. Vkus je každého věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Slabší povahy prominou, ale k interiérům se nejlépe vyjádřil jeden Liberečan v diskuzi, když napsal, že to vypadá jako zařízení laciného bordelu.

Co se exteriéru oblíbeného Hubáčkova horského hotelu a vysílače týče, nejvýstižnější byl jeden redaktor z místní Mladé fronty. Ten zase trefně podotkl, že vyhlídková plocha u hotelu vypadá, jakoby Ještěd na Liberec vyplazoval jazyk. A má pravdu. Jen ho na Liberec a jeho nejhodnotnější stavby vyplazuje krajské vedení.

To ostatně už trochu couvá a náměstkyně Květa Vinklátová to v mediálních prohlášeních žehlí (je krásné si všimnout, jak hejtman Půta nikdy neříká negativní zprávy, ale nechává je na podřízených). Tak snad to vyžehlí pořádně. Protože tohle si Ještěd ani Hubáčkův odkaz opravdu nezaslouží.

Jazyk směrem k tisícovkám družstevníků zase vyplazují hejtmanovi straničtí kolegové v Liberci, tedy místní Starostové v čele s primátorem Zámečníkem. Náš web přinesl informaci, že vedení města má rok staré stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj, které přímo varuje radnici předtím, co může nastat, když nebude chtít smlouvy dodržet.

Liberci hrozí stamilionové vratky a trestněprávní postihy, o soudech s družstevníky ani nemluvě… Přes to přese všechno město dá radši dalších půl milionu na advokáty, aby svůj těžko zdůvodnitelný postup obhájilo před zastupiteli i veřejností. Jenomže opravdu hrozí, že by to pro Liberec nemuselo dopadnout dobře a pokud by se naplnily černé scénáře, mohla by to být pro naše město doslova smrtící rána.

Starostové i tady cítí, že přestřelili a aspoň v médiích svých vyjádření krotí a mírní. Tomu ale už nevěří ani někteří jejich koaliční partneři, ani opozice, kterým se dohromady podařilo svolat mimořádné jednání zastupitelstva v této věci.

Vypadá to, že kolem družstev bude ještě horko a že plán vedení města na to, jak vytáhnout desítky až stovky milionů z kapes družstevníků by nemusel vyjít. Nicméně všechno je ještě otevřené. Co už je ale jisté, že podobný za chaotický způsob vládnutí nad Libercem by se nemusel stydět ani někdejší primátor Tibor Batthyány. A to je co říct.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou